Od žičare Bečići - Brajići ostala kompjuterska animacija

Posljednja u nizu odluka je Privrednog suda koji je ukinuo rješenje da se sa računa Opštine Budva skine gotovo pola miliona eura, koje je tražila kompanija “Cable car Montenegro” zbog nerealizovanog projekta

15812 pregleda 56 reakcija 26 komentar(a)
Žičara bi povezala Brajiće sa Budvom, Foto: Vuk Lajović
Žičara bi povezala Brajiće sa Budvom, Foto: Vuk Lajović

Privredni sud ukinuo je rješenje o izvršenju javnog izvršitelja kojim je trebalo da se sa računa Opštine Budva skine gotovo pola miliona eura, što je tražila kompanija “Cable car Montenegro” zbog nerealizovanog projekta izgradnje žičare Bečići - Brajići.

To piše u rješenju Privrednog suda u koje su “Vijesti” imale uvid.

”Cable Car Montenegro” se pozvala na presudu Privrednog suda iz marta prošle godine kojom im je omogućeno naplata 483.680 eura za kamatom. Riječ je o sumi koju je ova kompanija prije sedam godina deponovala na račun Ministarstva finansija namijenjenog za eksproprijaciju zemlje na trasi buduće žičare.

”Ukida se rješenje o izvršenju i izvršni postupak obustavlja i predmet vraća javnom izvršitelju na ponovni postupak”, piše u rješenju Privrednog suda.

Opština je osporila prinudno izvršenje, navodeći da presuda Privrednog suda nije pravosnažna, jer je Apelacioni sud vratio dio odluke na ponovno odlučivanje.

Krajem prošle godine Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda, kojom se Opština Budva obavezuje da isplati 483 hiljade eura kompaniji “Cable car Montenegro”, ali i ne i šest miliona eura na ime štete - izmakle dobiti, jer nije ispunila ugovorene obaveze da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2,1 kilometar na relaciji Bečići - Brajići, gdje je trebalo da bude izgrađena prva turistička žičara na crnogorskoj obali.

Planirani izgled žičare
Planirani izgled žičarefoto: -

Apelacioni sud vratio je Privrednom sudu na ponovno odlučivanje zahtjev da Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza zaključen 6. novembra 2015. između Opštine i “Cable car Montenegro” bude raskinut.

Sudski proces je krajem 2019. pokrenuo “Cable Car Montenegro”, nakon što je tadašnji, a i sadašnji gradonačelnik Budve Marko Bato Carević odlučio da povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja održanog 2. decembra 2019. Odluku o utvrđivanju javnog interesa gradnje žičare Bečići - Brajići.

Prvi čovjek Budve svoj postupak je obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještanima na trasi buduće turističke atrakcije. Odluka je trebalo da bude donijeta još u julu te godine, ali zbog raskola unutar koalicije tek je formalno skinuta sa dnevnog reda u decembru, i praktično je trebalo da omogući početak višemilionske investicije.

Iz kompanije su još ranije optužili Carevića da je samovoljnom odlukom ugrozio njihov projekat, te da su zbog toga odlučili da tuže Opštinu, jer je pogazila sva obećanja koja su davala rukovodstva u protekloj deceniji.

Mještani okupljeni oko NVO “Žičara Čučuci - Brajići” pozdravili su tada potez gradonačelnika Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se, kako su tada naveli, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Firma “Cable car Montenegro” je osnovana u februaru 2008. godine, sa ciljem da realizuje investicionu ideju izgradnje žičare na realiciji Bečići - Brajići. Firma je izradila fizibiliti studiju, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz ove oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu “Doplemajer” iz Beča (Austrija) za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat žičare.

Projekat žičare Bečići - Brajići, koji je sada ostao samo kao kompjuterska animacija, predviđao je da se na trasi dugoj gotovo dva kilometra izgradi 14 nosećih stubova, gdje se savladava visinska razlika od 730 metara za vrijeme od sedam minuta.

Žičara je trebalo da prevozi 1.000 putnika za sat vremena, a njenom izgradnjom trebalo je da bude izvršena i revitalizacija kulturnog i istorijskog spomenika, tvrđave Kosmač na Brajićima, te bude izgrađen eko-golf teren u Brajićkom polju, obnovi stari austrijski put za pješačke i mount-biking ture, kao i terena za sport i rekreaciju i objekata za zdravstveni turizam.

Bonus video: