INFOGRAFIK Uporedili smo cijene na pijačnim tezgama i u rafovima prodavnica - trgovina pristupačnija u marketima

Na dvije glavne pijace, Zelenoj tržnici u “Gintašu” i Maloj pijaci u sklopu tržnog centra “Bazar”, cijene variraju u zavisnosti od sorte i kvaliteta proizvoda

15634 pregleda 102 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proljećna ponuda proizvoda na podgoričkim pijacama i marketima je bogata, što je i uobičajeno za ovo doba godine. Cijene na pijačnim tezgama i u rafovima prodavnica se razlikuju, pa su cijene voća i povrća, za većinu proizvoda, pristupačnije u marketima.

Na dvije glavne pijace, Zelenoj tržnici u “Gintašu” i Maloj pijaci u sklopu tržnog centra “Bazar”, cijene variraju u zavisnosti od sorte i kvaliteta proizvoda.

Za kilogram jagoda na obje pijace potrebno je izdvojiti od 4,5 do pet eura, dok je u marketima cijena tog voća bila od 2,7 do tri eura. Kilogram jabuka je od 70 centi do 1,5 eura, u marketima od 39 centi do 1,49 eura. Banane se prodaju po cijeni od 1,5 eura po kilogramu, dok je cijena pomorandže i limuna od 1,5 do dva eura. Pomorandže se u marketima mogu kupiti za 1,1 eura.

Kilogram krompira juče je prodavan od 80 centi do jednog euro, dok se u marketima može kupiti za 69 centi. Cijena paprika, u zavisnosti od vrste, kreće se od 3,5 do četiri eura na pijacama, za 30 centi niža od cijena u “Arominim” i “Volijevim” marketima.

Paradajz košta od dva do 3,5 eura na pijacama, dok je u marketima 3,79 eura kilogram. Kilogram krastavca se na pijacama prodaje po cijeni od jednog do 2,5 eura, a u prodavnicama od 99 centi do 1,19 eura. Kilogram šargarepe može se naći za 50 centi do 1,5 eura, jednako kao crni luk.

Bijeli luk košta od 2,5 do šest eura po kilogramu, dok je mladi luk od 1,2 do tri eura. Pasulj je od tri do 3,5 eura na pijacama, dok je u marketima od 2,6 do tri eura.

U ponudi mlječnih prizvoda, kajmak se mogao naći po cijeni od 10 do 12 eura, mladi sir pet eura, stari za sedam, a kozji 10 eura.

Što se tiče ostalih osnovnih životnih namirnica koje se nabavljaju u prodavnicama, kilogram brašna košta od 65 centi do 1,55 eura. Litar ulja košta od 1,85 do 2,99. Cijena jaja je 1,99, dok za kilogram šećera treba izdvojiti od 69 do 99 centi.

Uz uobičajenu ponudu, na pijacama je moguće naći i sezonsko povrće, pa veza sremuša, šparoge ili koprive košta po jedan euro.

Autorke su studentkinje novinarstva na Fakultetu političkih nauka, na praksi u Nezavisnom dnevniku Vijesti

Bonus video: