Kolašin: Novim sijalicama štede energiju

Izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju do skoro su bili oko 80.000 eura godišnje

1970 pregleda 67 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija dekorativne javne rasvjete počela je u užem centru Kolašina. Kako je kazala sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević, tim radovima, pored poboljšane osvijetljenosti, doprinijeće se ljepšem izgledu centra grada, ali i bezbjednosti građana.

”Radovi obuhvataju zamjenu zastarjelih rasvjetnih tijela na postojećim stubovima gradske rasvjete. Biće ugrađena LED rasvjeta, čija je osnovna prednost ušteda na električnoj energiji i lakše održavanje. Takođe, LED rasvjeta se mijenja rjeđe nego tradicionalna i time se dodatno štedi na troškovima održavanja. Rekonstrukcija javne rasvjete predviđena je budžetom i Programom uređenja prostora za ovu godinu”, kazala je Rakočevićeva.

Ona podsjeća da je nakon sprovedene tenderske procedure za taj posao odabrana napovoljnija ponuda firme “La Colinna” iz Podgorice. Vrijednost ugovorenih radova je 34.000 eura.

Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, najavljuje Rakočevićeva, i u narednom periodu će nastaviti sa obnavljanjem i modernizacijom rasvjete. Tako će zamjena zastrjelih sijalica biti obavljena i na lokacijama koje nijesu obuhvaćene radovima u prvoj fazi, koja se odnosi na gradsko jezgro.

Uvođenje savremenih tehnologija za javnu rasvjetu u Kolašinu jedan je od strateških planova za minuli petogodišnji period. Zamjenom starih i ugradnjom štedljivih sijalica, kako kažu u lokalnoj upravi, postići će se značajna energetska efikasnost. Do skoro, LED sijalice bile su jedino dio rasvjete na šetalištu pored Tare, nedavno su postavljene u Mojkovačkoj ulici, na Brezi, te u ulici od mosta na Vladošu do blizu škole, Ulici palih partizanki...

Javna rasvjeta u opštini Kolašin je krajnje energetski neefikasna, ocijenjeno je prije nekoliko godina u zvaničnim dokumentima, koji se odnose na tu oblast. Kao primjer dobre prakse navedeno je gradsko šetalište, koje ostvaruje značajne uštede električne energije, u odnosu na rasvjetu u gradskim i prigradskim ulicama. Prema podacima iz Plana energetske efikasnosti ukupni izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju, do skoro, bili su oko 80.000 eura godišnje.

Bonus video: