Kako do 800.000 eura?

Lokalna uprava traži načine da naplati dug od osuđenog sugrađanina

41156 pregleda 83 reakcija 34 komentar(a)
Rodnom gradu ostao dužan: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Rodnom gradu ostao dužan: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva planira da utuži šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, jer nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju da će rodnom gradu vratiti 1,09 miliona eura, naplaćena je svega trećina.

To je u razgovoru za Vijesti kazao pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović.

Marović je zaključio sporazuma o priznanju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, i obavezao se, kasnije i sudskom presudom, da će da nadoknadi 1.096.481 euro na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio.

”Praksa koju je ustanovilo prethodno rukovodstvo tužilaštva, a što je nažalost postalo pravilo - sporazumi o priznanju krivice sa ljudima koji su u višemilionskim iznosima nanosili štetu po budžet Opštine Budva, je nešto što smo prije par godina žestoko kritikovali. Upravo su kritike bile motivisane strahom da će nam se dešavati ovo što nam se dešava sa naplatom štete koju je Marović Svetozar pričinio Opštini, a koja je utvđena presudom na osnovu sporazuma u iznosu od oko 1.090.000 eura. Takva netransparentna praksa tužilaštva je postala pravilo za krivične postupke u vezi štete koju su određena lica koja su vršeći službene položaje i funkcije pričinila budžetu grada”, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, kao pravilo se ustanovila i praksa da okrivljeni na osnovu sporazuma kao sredstvo obezbjeđenja za izvršenje plaćanja odštete ponude zemljište i druge nepokretnosti čija vrijednost je apsolutno u nesrazmjeri za dosuđenim iznosom.

”U konkretnom slučaju nam se dešava da smo prodajom zemljišta koje je bilo ponuđeno kao protivrijednost za dosuđeni iznos od preko milion eura uspjeli da naplatimo svega trećinu. Kada tome dodamo i troškove koje je naš Sekretarijat imao u toku postupka prodaje, kao i po osnovu angažovanja pravnih zastupnika, taj iznos bude i znatno manji. Nije ovo usamljen slučaj, već smo i u drugim postupcima prilikom zaključenja sporazuma između okrivljenih i tužilaštva direktno oštećeni činjenicom da su kao sredstva obezbjeđenja Opštini ustupljena prava na zemljištu koje se odnosi na šume, pašnjake i livade i čija vrijednost apsolutno ne odgovara utvrđenoj šteti. Mi, kao oštećena strana, čak nismo mogli da dobijemo od tužilaštva ni podatke o procjeni tog zemljišta, što nam tek nije bilo jasno”, istakao je Zenović.

Zenović naglašava da će ono što će Sekretarijat uraditi u slučaju Marović, je da će se konsultovati sa zastupnikom kojim pravnim sredstvima da ustanemo ka osuđenom, Svetozaru Maroviću i njegovoj imovini.

”Kako bismo Opštini vratili sredstva na koja imamo pravo po presudi. Sem toga, namjera mi je da se obratim i novom VDT-u i SDT-a, kao i Tužilačkom savjetu, sa zahtjevom da pokrenu internu istragu i analiziraju svaki pojedinačni slučaj u vezi sa zaključenim sporazumima, jer je obaveza svih nas koji radimo u javnom interesu da o tome tu javnost i obavijestimo i spriječimo da se ovakva praksa nastavi”, kazao je Zenović.

Početkom aprila, Opština Budva preuzela je po upola manjoj procijenjoj cijeni đedovinu Marovića, jer na ročištu nije bilo zainteresovanih za kupovinu.

Opština je ponudila ukupno 65.322 eura za tri parcele na Jazu i Krimovici koje su bile na ponovoljenom drugom ročištu.

Postupak prodaje Marovićeve imovine je započeo još u novembru 2019. od kada se praktično stalno odlagao, a prošlo govoto četiri i po godine prošlo od kada je Marović trebalo da izmiri milionsku svotu.

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma sa SDT, Marović obavezao da će nadoknadi 1,09 miliona eura. Od te svote, prodajom imovine Opština je naplatila oko 80 hiljada eura, a prethodno je po istom principu po upola manjoj cijeni preuzela hektar zemlje u Mrčevom polju za 225 hiljada eura od sina Miloša Marovića, koji je tom zemljom garantovao da će mu otac izmiriti milionsku svotu.

Na taj način preostalo je da Opština naplati još 800 hiljada eura. Jedino što je Opštini preostalo da se sada naplaćuje blokadom penzije starijeg Marovića - mjesečno po 239 eura.

Prema svemu sudeći, Opština će i tu ostati kratkih rukova, jer je Marović prije nekoliko mjeseci tužio Opštinu Budva osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu se od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koje nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT naveo kao garanciju.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Potom se domogao Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je više puta do sada tražila izručenje Marovića

Glavna kazna kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Pritisak na svjedoke...

Marović je nadavno, u otvorenom pismu, optužio predsjednika Crne Gore i nekadašnjeg stranačkog kolegu Mila Đukanovića da se nezakonito obogatio, privatizujući državu.

Između ostalog, napisao je da su “vršili pritisak na svjedoke” da moraju biti protiv njega, kako bi se oglasio krivim...

”Ja imam snimljeno svjedočenje njihovog straha... Nijesi znao nikoga ni iz Tužilaštva, niti SDT i nisi se nikada sreo sa njima, iako si mi pričao to jutro pred hapšenje da si mu lično rekao da treba da se sporimo pred sudom ako već mora sa slobode, a ne iz samice”, napisao je Marović.

Đukanović je odgovorio da Marović piše neistine, a iz Specijalnog tužilaštva saopštili su da će provjeriti navode tog Budvanina.

Bonus video: