otvoren objekat "Kuća maslina"

Krivokapić: Maslina je oduvijek bila simbol mira, suživota i prijateljstva u Baru i Crnoj Gori

"Premijer Krivokapić je ukazao na značaj koje maslinarstvo ima u crnogorskoj tradiciji..."

8364 pregleda 7 komentar(a)
Sa otvaranja "Kuće maslina", Foto: Vlada Crne Gore
Sa otvaranja "Kuće maslina", Foto: Vlada Crne Gore

Maslina je oduvijek bila simbol mira, suživota i prijateljstva u Baru i Crnoj Gori, saopšti je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da su Krivokapić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević danas svečano otvorili objekat "Kuća maslina" u Starom Baru.

"Premijer Krivokapić je ukazao na značaj koje maslinarstvo ima u crnogorskoj tradiciji i istakao da je maslina oduvijek bila simbol mira, suživota i prijateljstva u Baru i Crnoj Gori. Naglasivši da Crna Gora ima mogućnosti da potrošnja i kvalitet maslinovog ulja po glavi stanovnika dostigne evropsku, premijer Krivokapić je naglasio da još više moramo njegovati i iskoristiti prirodne potencijale u ovoj oblasti", piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Stijović je istakao da Crna Gora i Bar danas zvanično dobijaju centar maslinarstva, te da smo po tome jedinstveni u regionu i svijetu.

Stijović je naglasio da je projekat kruna zajedničkog rada Ministarstva, opštine, maslinara, ali i svih onih koji su dali doprinos realizaciji projekta, te da su razumjevanje Ministarstva i predusretljivost arhitekte, rezultirali time da objekat posjeduje sve sadržaje koje su maslinari predložili, odnosno koji su im potrebni za razvoj kako maslinarstva, tako i turističke ponude Bara i Crne Gore.

"U Kući maslina će se vršiti prerada, i proizvoditi ulje isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači o organoleptičkoj ocjeni ulja. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu su prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogrskih proizvoda, ne samo od masline, već i domaćeg meda, vina, voća, i svega onog što naši vrijedni proizvođači imaju da ponude", rekao je Stijović.

U saopštenju se dodaje da se prisutnima obratio i predstavnik Udruženja maslinara iz Bara Ćazim Alković koji je, "izrazivši ogromno zadovoljstvo zbog otvaranja centra naglasio spremnost Udruženja da pomogne u svim daljim aktivnostima i valorizaciji ovog projekta".

"Nakon obraćanja upriličeno je svečano otvaranje i obilazak objekta gdje su svi pristuni imali mogućnost da se uvjere da su Bar i Crna Gora dobili moderan i funkcionalan objekat koji će imati ogroman značaj za poljoprivredu i turizam u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.