Uklanjanje stabala nakon požara na Gorici: Glavni grad plaća privatnika jer ”Zelenilo” nije nadležno

"Ako imamo situaciju da se sada raspisuje tender, kojim će da se daju dodatna sredstva za uklanjanje izgorjelih stabala, to znači da mi dva puta za isti posao plaćamo Glavnom gradu. Plaća se dva puta da se unaprijedi stanje u park-šumi Gorica”, kazao Vuk Iković (KOD)

9267 pregleda 11 komentar(a)
Izgorjela stabla na Gorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Izgorjela stabla na Gorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Uklanjanje stabala koje je “pojela” velika vatrena stihija u junu prošle godine na brdu Gorica, Glavni grad je povjerio privatnom preduzeću “Irmark company” iz Podgorice.

Posao vrijedan skoro 10.000 eura na tenderu Glavnog grada je dobila kompanija koju je u junu prošle godine osnovala Irena Marković, čija je djelatnost “ostali nepomenuti specifični građevinski radovi”.

”Imajući u vidu potrebu uklanjanja opožarenog materijala sa velike površine, kako zbog plana dalje sadnje, tako i zbog preventivnih aktivnosti u cilju sprečavanja nastanka novih požara, predstavnici Komisije su predložili da se za navedenu aktivnost angažuje firma koja isto može učiniti za kratak vremenski period. Podsjećamo, privredno društvo ‘Zelenilo’ nadležno je za uređenje i održavanje javnih zelenih površina, projektovanje, izvođenje, rasadničku proizvodnju. Ovo privredno društvo realizuje aktivnosti na osnovu plana rada, koji podrazumijeva izgradnju novih i uređenje postojećih zelenih površina, parkova, igrališta. U konkretnom slučaju, a kao što ste se mogli sami uvjeriti, radi se o vanrednoj situaciji koja nije dio redovnog plana aktivnosti i zahtijeva dodatno angažovanje”, naveli su iz Glavnog grada u odgovorima na pitanje “Vijesti” zašto taj posao nije povjeren preduzeću “Zelenilo”.

Član organizacije KOD Vuk Iković ocijenio je da za upravljanje zelenim površinama u Glavnom gradu zaduženo je “Zelenilo”.

”To upravljanje znači i održavanje i uklanjanje tih nekih poteškoća. Između ostalog ukoliko je ravnoteža parka narušena jednim požarom, onda bi ‘Zelenilo’ bilo u obavezi, ako ne samo, onda sa Službom zaštite i spasavanja, ukloni oštećena stabla, kako se ne bi bolest razvila, kako se ne bi širila na zdrava stabla. Građani su ih već platili jer iz budžeta Glavnog grada dobijaju sredstva za održavanje, upravljanje i unapređenje zelenih površina. Ako imamo situaciju da se sada raspisuje tender, kojim će da se daju dodatna sredstva za uklanjanje izgorjelih stabala, to znači da mi dva puta za isti posao plaćamo Glavnom gradu. Plaća se dva puta da se unaprijedi stanje u park-šumi Gorica”, kazao je Iković.

Bonus video: