U Zavodu za transfuziju prvi put izvedeno izdvajanje i prikupljanje trombocita uz pomoć separatora krvnih ćelija

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da su preparati trombocita dobijeni uz pomoć ovog aparata izuzetnog stepena kvaliteta i bezbjednosti, jasno je da će najveći benefit od uvođenja ove procedure imati pacijenti", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

12408 pregleda 153 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz Zavoda za transfuziju krvi, Foto: Mediabiro
Detalj iz Zavoda za transfuziju krvi, Foto: Mediabiro

U Zavodu za transfuziju krvi Kliničkog centra Crne Gore danas je prvi put izvedena procedura izdvajanja i prikupljanja trombocita iz krvi davaoca uz pomoć specijalnog aparata – separatora krvnih ćelija.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je uvođenjem takozvanih donorskih trombocitafereza u Zavodu napravljen veliki iskorak u modernizaciji transfuziološke djelatnosti u Crnoj Gori.

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da su preparati trombocita dobijeni uz pomoć ovog aparata izuzetnog stepena kvaliteta i bezbjednosti, jasno je da će najveći benefit od uvođenja ove procedure imati pacijenti", kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, transfuzije trombocita su najčešće potrebne pacijentima sa leukemijama i drugim malignim bolestima, kao i transplantiranim pacijentima.

Borovinić Bojović je istakla da je doniranje trombocita uz pomoć separatora krvnih ćelija potpuno bezbolno i bezbjedno, prenosi Mediabiro.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Mediabiro

Ona je pozvala sve humane ljude koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, i imaju između 18 i 60 godina, da darivanjem dijela svoje krvi obezbijede lijek koji nekome život znači.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Tamara Šćepanović, kazala je da su aferezni trombociti koji se dobijaju uz pomoć automatskih separatora ćelija znatno kvalitetniji od takozvanih puliranih trombocita koji su do sada bili jedini dostupni pacijentima.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Mediabiro

„Ovom metodom od jednog davaoca dobijamo jednu terapijsku dozu za jednog pacijenta, dok je za dozu puliranih trombocita potrebno da krv donira čak četiri do šest ljudi. Aferezni trombociti neuporedivo rjeđe dovode do pojave neželjenih transfuzijskih reakcija u odnosu na trombocite dobijene klasičnim putem“, navela je Šćepanović.

Ona je istakla da svi koji žele da doniraju trombocite popunjavaju medicinski upitnik koji je sličan onom kod klasičnog davanja krvi, zatim se uzima uzorak za analizu kompletne krvne slike, a potom vrši ljekarski pregled.

„Ukoliko su zadovoljeni svi kriterijumi, davalac pristupa postupku doniranja. Količina trombocita koja se uzima u toku jedne procedure predstavlja samo jedan dio rezerve trombocita svakog čovjeka i nije neophodna za normalno funkcionisanje organizma", kazala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, cijela količina datih trombocita se nadoknadi najkasnije za 72 sata nakon procedure.

Šćepanović je naglasila da je procedura potpuno bezbjedna i bezbolna.

„Sve one građane koji su već donirali krv klasičnim putem pozivam da nam se jave putem telefona, društvenih mreža ili da dođu kod nas za sve potrebne informacije o donorskim trombocitaferezama, ali i da zakažu svoju prvu donaciju trombocita“, poručila je Šćepanović.

Zoran Vujačić, višestruki davalac krvi, danas je prvi put pristupio proceduri darivanja trombocita.

Vujačić
Vujačićfoto: Mediabiro

„Dobrovoljni sam davalac krvi od 18. godine, do sada sam donirao krv 15 puta. Pozivam ljude koji su dobrog zdravstvenog stanja, koji nemaju tegoba, da dođu u Zavod i doniraju istu, jer naše malo nekome može da znači puno“, poručio je Vujačić.

Bonus video: