FOTO Megakruzer MSC Fantasia u Kotoru: Boka je fantastično lijepa, uplovljavanje ovdje neponovljivo iskustvo za putnike

Sa svojih 333 metra dužine, 37,9 metara širine i gazom od preko 8,6 metara, "MSC Fantasia" je po dimenzijama najveći kruzer koji je do sada dolazio u Boku, zajedno sa svojom sestrom blizankinjom "MSC Divina" koja je zaliv pohodila prije nekolikio godina

21202 pregleda 197 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

U kotorsku luku jutros je uplovio megakruzer "MSC Fantasia" italijansko-švajcarske kompanije MSC Cruises. Orijaški brod od 139.072 bruto tone, zbog jake bure, nije mogao da se usidri na prvobitno planirano sidrište broj 1 kotorske luke, već je ukotvljen na sidrištu broj 2 ispred Ljute, gdje ima više prostora za manevar. Odatle do operativne obale Luke Kotor na Luži putnike i članove posade "MSC Fantasie" prevozili su brodski tenderi.

"MSC Fantasia" koja je danas drugi put ove sezone stigla u Boku Kotorsku, dovezla je 1.061 putnika, a na brodu su pored njih bila i 1.052 člana posade. Vlasnk ovog megabroda, kompanija MSC Cruises jedna je od najznačanijih poslovnih partnera Luke Kotor, jer će njihovi brodovi "MSC Fantasia" i nešto manja "MSC Sinfonia", ove sezone do kraja oktobra imati ukupno 54 dolaska u Kotor.

Tim povodom "MSC Fantasiu" juče su posjetili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija - generalna direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Tanja Janović i načelnica Direkcije za primjenu standarda pomorske sigurnosti Snežana Đurković, predstavnici Granične policije i lučkih vlasti, kao i pomorske agnecije "Allegra" iz Bara koja u Crnoj Gori zastupa brodove kompanije MSC Cruises.

Njih je na brodu primio zapovjednik kruzera "MSC Fantasia", kapetan duge plovidbe Antonino Samartano. Tom prilikom razmijenjene su zvanične plakete i ostali prigodni protokolarni pokloni, a crnogorska delegacija imala je i priliku da obiđe kruzer koji vije panamsku zastavu.

Predstavnice MKI poželjele su kapetanu Samartanu i njegovoj posadi dobrodošlicu u Crnu Goru ističući značaj koji kruzing ima za naš turizam i ekonomiju uopšte, te su izrazile zadovoljstvo što nakon dvije godine u kojima zbog panedmije koronavirusa skoro da nije bilo dolazaka kruzera u naše luke, putnički brodovi na kružnim krstarenjima ponovno redovno dolaze u Crnu Goru i dovode putnike iz cijelog svijeta.

"Iako je današnje uplovljavanje u Boku i Kotor bilo prilično izazovno zbog jake bure, drago nam je da smo ipak uspjeli da dođemo ovdje i da ne preskočimo ovu luku, kako to kruzeri ponekad znaju da urade kada 'majka priroda' svojom snagom odluči da utiče na naše operacije. Veoma mi je drago da je kompanija MSC Cruises jedan od najbitnijih partnera luke Kotor i da naši brodovi ponovo često ovdje dolaze. Boka i Kotor su jedna od največih atrakcija naših krstarenja u regionu istočnog Mediterana i Jadranskog mora i naši putnici uvijek sa velikim nestrpljenjem i radošću očekuju uplovljavanje u ovaj predivni zaliv i priliku da se iskrcaju sa broda i obiđu ovdašnje fascinantne kulturno-istorijske i prirodne atrakcije", kazao je kapetan Samartano dodajući da kao kompanija, imaju "vrlo sadržajne i jedinstvene odnose sa našim ovdašnjim agentom, kompanijom Allegra", te da će MSC Cruises nastojati da dovede što više putnika u Kotor i Crnu Goru.

Trenutno, budući da je tek predsezona, ima još dosta slobodnih mjesta na brodu, ali od juna bi brodovi MSC-a koji dolaze u Boku trebali biti skoro potpuno popunjeni.

Sa svojih 333 metra dužine, 37,9 metara širine i gazom od preko 8,6 metara, "MSC Fantasia" je po dimenzijama najveći kruzer koji je do sada dolazio u Boku, zajedno sa svojom sestrom blizankinjom "MSC Divina" koja je zaliv pohodila prije nekolikio godina. Ovaj mega-.brod sagrađen je 2008. u briodogradilištu kompanije STX France u Sen Nazeru u Francuskoj, a ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno čak 4.345.

O njima brine 1.388 članova posade koji se staraju o bezbjednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odjela broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sjedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja. Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Swarovski kristalima, a "MSC Fantasia" je, uz ugla putnika gledano, u suštini dva broda u jednom.

Naime, skoro trećina broda je pod oznakom "Yacht Club" i ograničenim pristupom, jer je posebno luksuzno opremljena za smještaj i razonodu putnika dubljeg džepa, a oni tokom trajanja krstarenja skoro da i ne dolaze u kontakt sa putnicima iz ostatka kapaciteta ovog megabroda.

"Boka Kotorska je fantastično lijepa i uplovljavanje u ovaj svojevrsni skandinavski fjord koji se nalazi na Mediteranu je neponovljivo iskustvo za naše putnike. U svim analizama i fidbeku koji od njih dobijamo, Boka i Kotor figuriraju kao jedna od za putnike, najimpresivnijih i najboljih destinacija koje obiđemo tokom krstarenja. Nadam se da ćemo sada, kako je kruzing u svijetu ponovo jače krenuo nakon pandemije, ovdje dovoditi što veći broj putnika, a da ćete nam vi kao domaćini zauzvrat, obezbijediti ljepše vrijeme kada naši brodovi dođu u zaliv", kazao je "Vijestima" kapetan Antonino Samaratno.

Iako ovaj stari morski vuk koji za sobom ima decenije plovodbe i zapovijedanja kruzerima mnogih svjetskih kompanija prosto zrači srdačnošću i duhovitošću, ni jednog trenutka Sanartamo ne pušta gard opreznosti profesionalnog pomorca, pa je tako i kada je ogromna "MSC Fantasia" uplovljavala u Kotorski zaliv kroz navigacijski najteže područje - tjesnac Verige, on sam preuzeo direktnu komandu nad brodom.

Sa prijema na 'MSC Fantasia'
Sa prijema na "MSC Fantasia"foto: Siniša Luković

"Pilot je naravno tu i on savjetuje posadu, jer najbolje poznaje lokalne prilike, navigacione prilike i meteo uslove, tako da su moji mlađi oficiri pod njegovim nadzorom vodili brod tokom većeg dijela puta kroz zaliv Boke. Ipak, kada smo bili ispod Bijele i ponovo kasnije na ulazu u Verige, udari bure dostigli su na momente i olujnu jačinu i brzinu čak 45 čvorova, tako da sam, ipak, kroz taj najuži dio zaliva ja preuzeo direktnu komandu", kazao je Samartano.

Bonus video: