Socijalni slučaj se negdje useljava, a ne iseljeva - bivši radnici Prvoborca ostaju bez krova nad glavom?

Bivši radnici građevinske firme Prvoborac u Nikšiću odbijaju da napuste barake u koje žive skoro 30 godina, a koje se nalaze na zemljištu čiji je vlasnik 2020.godine postala firma Sab sekjuriti

6467 pregleda 5 komentar(a)
Vaso Terić bi 70. rođendan mogao da proslavi na ulici, Foto: Svetlana Mandić
Vaso Terić bi 70. rođendan mogao da proslavi na ulici, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Vaso Terić 24. aprila puni 70 godina i kako sada stvari stoje mogao bi rođendan da proslavi na ulici, bez krova nad glavom. Danas su njegove komšije spriječile prinudno iseljenje Terića iz barake u Ulici "Vuka Mićunovića", u naselju Rastoci, a sudski izvršitelj će, uz pomoć policije i predstavnika firme koja je kupila zemljište na kome se nalaze barake, u kojima živi 11 porodica, to pokušati da uradi sjutra.

Riječ je o bivšim radnicima građevinske firme Prvoborac koji od 1994. godine žive u privremenim objektima, a kojima su nedavno stigla rješenja za iseljenje, jer je od 31. avgusta 2020. vlasnik zemljišta firma "Sab sekjuriti" iz Herceg Novog. Pomenuta firma je, tvrde stanari baraka, zemljište od skoro šest hiljada kvadrata kupila za 190.000 eura, a prošle godine je sklopila kupoprodajni predugovor sa firmom Agrologistika.

Mićanović, predstavnik fime Sab sekjuriti
Mićanović, predstavnik fime Sab sekjuritifoto: Svetlana Mandić

"Uselio sam tu iz nužde. Kada je firma otišla pod stečaj ostao sam bez primanja, a imao sam 15 godina rada. Postao sam socijalni slučaj. U avgustu prošle godine sam dobio nalog da hoće da me izbace na ulicu. Tri puta su dolazili i odustajali. Rekao sam da izbace stvari i mene sa stvarima. Život mi više pet para ne vrijedi. I sa zdravljem sam zbog ovoga popustio. Đe da živim, na ulicu ili da ne živim nikako? Bolje nikako da ne živim. Eto, lijepu mi rođendansku čestitku spremiše", kazao je Terić dok su komšije, koje ista sudbina čeka, kazali da su zbog pomenute situacije pokrenuli sudski postupak.

Terić, kako rekoše, nažalost nije imao sredstava da pokrene žalbu.

"Može li ova država da shvati da neko nema hljeba da jede, a ne da se žali. U pravnoj zemlji, socijalni slučaj se negdje useljava, a ne iseljeva“, vidno izrevoltirana negodovala je Terićeva komšinica.

Porodice su u privremene objekte uselile na osnovu usmenog dogovora sa menadžmentom Prvoborca, u koji je nedugo nakon toga uveden stečaj. Barake, koje su služile kao spavaonice radnicima sa Kosova, bile su u izuzetno lošem stanju, pa su stanari morali uložiti novac da bi ih koliko-toliko upristojili.

"To su bile skoro pa ruine, to je prokišnjavalo, tu je bila vlaga. Tu je sve bilo neuslovno. Oblagali smo spolja i iznutra, sanirali, uradili sve da bi mogli tu da živimo i da djecu uvedemo. Sve što smo zaradili tu smo uložili. Ulagali smo u to skoro 30 godina“, kazao je Veliša Zorić.

Zorić
Zorićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, iz Opštine su 2000. godine dolazili da premjeravaju zemljište, ali im je tadašnji predsjednik kazao da barake neće za sada rušiti i ako se to slučajno dogodi da će biti stambeno obezbjeđeni.

"Ovdje smo ostavili i život i novac koji smo zaradili, napravili neke pristojne uslove za život i valjda stekli stanarsko pravo da tu ostanemo. Prije dva mjeseca, kada nam je stigla tužba da su zemljište i objekti na njemu prodati, saznali smo da postoji mogućnost da nas isele. Niko nam nije ponudio da mi ovo otkupimo, jer da jesu možda smo mogli uzeti kredite, djeca da nam pomognu, a ne da ostanemo bez krova nad glavom“, kazao je Zorić.

Davidović
Davidovićfoto: Svetlana Mandić

Drago Davidović, koji ima 76 godina, kazao je da ne zna kako će od penzije koja iznosi 150 eura moći sebi i kćerci da obezbijedi krov nad glavom. To ne zna ni Zoran Tadić, samohrani otac troje maloljetne djece, koji je bez stalnog zaposlenja.

"Otac je 25 godina radio u Pvoborcu i od firme nije dobio ništa osim obećanje da će ovdje biti napravljena stambena zgrada i da će u njoj dobiti stan. To se nije dogodilo. Ne znam gdje ću s djecom – mi drugog krova osim ovoga nemamo", kazao je Tadić.

Njegov prezimenjak, Đorđije Tadić, tvrdi da su se više puta obraćali Novom prvoborcu, pravnom nasljedniku firme koja je bila u stečaju, da im izda rješenje po osnovu kojeg mogu da žive u privremenim objektima, ali da im je rečeno da im ne mogli pomoći jer su objekti privremeni, a zemljište opštinsko.

"Kada su u decembru prošle godine počela da nam stižu utuženja za iseljenja, tri puta smo tražili da nas primi gradonačelnik, ali su nas uputili u Direkciju za imovinu. Tamo smo saznali da je Novi prvoborac iz prava korišćenja stekao pravo na svojinu. Zar nijesmo i mi, nakon toliko godina, stekli pravo na svojinu? Nadamo se da će nas predsjednik opštine primiti i da neće dozvoliti da postanemo socijalni slučajevi, a cijelog života smo se borili da to ne budemo", poručio je Tadić.

Đorđije Tadić
Đorđije Tadićfoto: Svetlana Mandić

"U Direkciji za imovinu su nam rekli da mi nijesmo problem Opštine. Crna Gora je relativno mala država, a 11 familija da ostane na ulicu je problem ne Opštine, nego države. Pozivamo Ministarstva pravde da nam pomogne da riješimo ovaj problem", pozvala je Dragana Davidović.

Stanari su pozvali predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, da dođe i zajedno s njima brani njihov krov nad glavom, kao i da im pomogne da ne postanu beskućnici. Iz Opštine Nikšić su novinarima kazali da se povodom baraka u Rastocima neće oglašavati, jer je riječ o privatnom vlasništvu, a da će stanarima pružiti svaku pravnu pomoć.

Bonus video: