Rasprava o pristupu informacijama: Lokalne uprave treba da budu proaktivnije

Lokalne samouprave ne objavljuju podatke o svojim izdacima na internet stranicama, rekla je Ivana Bogojević (Institut alternativa)
0 komentar(a)
okrugli sto (novine), Foto: CGO
okrugli sto (novine), Foto: CGO
Ažurirano: 18.10.2017. 12:51h

Samo direktnim i otvorenim razgovorima o poteškoćama i uvidom na koji način radi lokalna administracija kad je riječ o unapređenju transparentnosti rada same opštine, mogu pomoći u razumijevanju ali i osnažiti dosljednu primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zaključeno je danas na okruglom stolu „Imam pravo da znam” koji je, u Podgorici, organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Lokalne samouprave ne objavljuju podatke o svojim izdacima na internet stranicama, rekla je Ivana Bogojević (Institut alternativa).

Milka Tadić Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore) kazala je da postoje određeni pomaci u dostupnosti informacija od javnog interesa, ali da to zavisi od opštine.

Muhamed Gjokaj, predsjednik Savjeta u Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je najavio da će Agencija od naredne godine početi sa vršenjem nadzora kod opština i svih organa lokalne samouprave u Crnoj Gori i na taj način će se provjeravati dosljedna primjena ovog zakona.

Bonus video: