Grad sve prljaviji, koliko god da ga mladi ekolozi čiste

Mladi Nikšićani iz “Ekobonton” i “Ecopatriotizam”, akcijom čišćenja proslavili godišnjicu neumornog volonterizma i poručili da nije sramota biti kulturan

2225 pregleda 2 komentar(a)
Po prviput razvili i zastave, Foto: Ekobonton
Po prviput razvili i zastave, Foto: Ekobonton

Mladi Nikšićani okupljeni oko “Ekobontona” i “Ecopatriotizma”, koji su prošle godine krenuli u veliko spremanje grada, godišnjicu su obilježili, kako drugo, nego akcijom čišćenja prostora kod Krupca. Ukrstili su rukavice i kese, volju i želju da još jednom pokažu da grad i njegova okolina mogu i moraju da budu čistiji. Akcija je organizovana pod parolom “Čista okolina za čist obraz”, uz poruku da nije sramota biti kulturan.

”Podršku smo dobili od Opštine, GI ‘Sačuvajmo Sinjajevinu’, Elektroprivrede i još nekih volontera. Bilo je dosta dobro s obzirom na to kak je vjetar duvao”, kazao je Veljko Delibašić iz “Ekobontona”.

Iako su prostor kod Krupca više puta čistili, opet su nakon akcije koja je odrađena za vikend kese bile pune. To se često dešavalo i sa drugim lokacijama.

”Grad je, kako nam se čini, sve prljaviji, koliko god da se čisti. Ove zime vjetar je doprinio tome da to bude primjetnije. Stanje je alarmantno i gdje god da pogledate vidite smeće. Sugrađani jednostavno nemaju dovoljno razvijenu svijest i ne razumiju da bacanjem smeća štete sebi. Kada smo čistili parking ispod Bedema sljedećeg dana je neko došao i pored kontejnera koji se nalazi na parkingu istovario zemlju, neko je izbacio pločice koje je mijenjao u kući, a neko namještaj i gomilu smeća oko kontejnera. Parking je izgledao kao da ga niko nije čistio deset godina”, kazao je Delibašić.

Kako je naveo, što se tiče novih članova imaju drugare koji u skladu sa obavezama učestvuju u akcijama, ali i Nikšićana koji kada vide da čiste im priskoče u pomoć. Zadovoljni su, ali misle da može i bolje.

”Za ovo godinu dana bilo je svakakvih situacija, ali smo ponosni što smo ostali zajedno i što smo uradili nešto korisno za prirodu, a samim tim i za sebe. Nećemo odustati iako smo često razočarani stanjem koje zateknemo par dana nakon sprovedene akcije. Što se akcija tiče teško je odrediti broj, jer smo nakon 20. prestali da brojimo. Očistili smo preko 15 lokacija, a neke i po nekoliko puta, i uklonili smo tone smeća. Apelujemo na sugrađane da nam pomognu tako što će otpad odlagati na mjestima koja su pridviđena za to”, kazao je Delibašić.

Bonus video: