SPCG: Naći način da povećanje plata zaštitimo koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete

Dodaju da se mora napraviti baza podataka svih prosvjetara koji putuju iz grada u grad i pronaći zakonska rješenja da imaju prednost prilikom raspisivanja konkursa u vaspitno obrazovnim ustanovama koje su u opštinama u kojima žive

5329 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) pozvao je ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) Vesnu Bratić da što prije oformi tim i "otpočnemo rad" na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Iz Sindikata poručuju da je stav svih predsjednika Opštinskih odbora, kao i rukovodstva SPCG, da "moramo naći načina da povećanje plata kroz program „Evropa sad“ zaštitimo koeficijentima u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete."

Dodaju da se mora napraviti baza podataka svih prosvjetara koji putuju iz grada u grad i pronaći zakonska rješenja da imaju prednost prilikom raspisivanja konkursa u vaspitno obrazovnim ustanovama koje su u opštinama u kojima žive, kao i da direktori ustanova imaju obavezu da preuzmu radnika koji putuje prije nego raspiše konkurs.

"Novim Granskim kolektivnim ugovorom moramo predvidjeti mogućnost za tzv. „stalne dopune“, tj. da one kolege i koleginice koje godinama vrše dopunu u istim školama dobiju anekse ugovora za časove koji pokrivaju, sve dok se njihovo pitanje trajno ne riješi. Naravno, i mnoga druga pitanja iz GKU su zrela za reviziju", piše u saopštenju Sindikata prosvjete.

U saopštenju navode da su u poslednjih pet mjeseci, u saradnji sa MPNKS, uspjeli da se izbore za januarsku platu za prosvjetare koji su radili na određeno a nijesu mijenjali nikoga, da obračun naknada zarada tokom bolovanja bude u skladu sa preporukama Komisije za praćenje i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora, da sve škole tokom godine organizuju obavezni ljekarski pregled za sve zaposlene, kao i da se ažuriraju spiskovi i izvrši isplata jubilarnih nagrada za sve zaposlene u prosvjeti koji su stekli uslove zaključno sa 13.04.2022. godine, a to pravo nijesu ostvarili u prethodnom periodu.

Bonus video: