Bjelica: UCG pod aktuelnim rukovodstvom dio nove etike - ekstremni teokrati intelektualne kvazi elite

"Vjerovatno im je jasno da se ja ne bojim ni svom životu, ni radnom mjestu, niti bilo čemu što je trenutna pamet nesputanoj mašti besprizornih, nedostatnih i neobuzdanih nikogovića čiji cilj ne bira sredstva"

6993 pregleda 12 komentar(a)
Bjelica, Foto: Luka Zeković
Bjelica, Foto: Luka Zeković

Profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) i bivši predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica poručio je da je za svoj dosadašnji rad dobio najviša društvena i sportska priznanja koja imaju utemeljenje, "za razliku od kazni koje mu se svakodnevno priređuju podmećući udbaške zapisnike koje ne pamte ni najtamniji periodi iz vremena Infobiroa", dodajući da je UCG pod aktuelnim rukovodstvom dio nove etike Crne Gore koju naziva "ekstremni teokrati intelektualne kvazi elite."

Etički odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) opomenuo je Bjelicu zbog toga što je tokom prethodnog postupka navodno prijetio članovima tog tijela UCG.

Bjelica je navodno 29. oktobra, nakon ročišta pred Etičkim odborom po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO), zaprijetio članovima tog tijela, a o tome postoji i službena zabilješka.

"Najnovija kazna sa UCG, imajući u vidu od koga i na koji način dolazi ,više će mi značiti u mom daljem radu i budućem životu jer će biti krunski dokaz ovog vremena na Univerzitetu Crne Gore i našoj ukupnoj stvarnosti u Crnoj Gori koju danas manifestuju razni nikogovići", naveo je Bjelica u saopštenju.

Bjelica dodaje da će događaji na državnom univerzitetu kao takvi "ostati upisani u analima jedne tužne ere na UCG."

Bjelica je saopštio da mu putem službenih zabilješki namještaju, dodajući da ih "prave sami svjedočeći jedni drugima, nanovo, nešto što nikad nijesam uradio."

Povezani članci

19. April 2022.

Opomena za Bjelicu zbog prijetnji

"Nešto što nije tačno i čega nije uopšte bilo. Podmeću mi neistinite ’’udbaške zabilješke’’ koje sami kreiraju, bez osnova i dokaza da sam navodno prijetio članovima Vijeća Etičkog odbora prilikom njihove prethodno poručene,režirane i montirane presude protiv mene, bez ijednog jedinog dokaza, na njihovu ’’časnu riječ’’. Tako su kao ’’etičnici’’ ušli i u istoriju beščašća. Iste osobe su svjedoci . I tuže i sude. U toku samog saslušanja mijenjaju svjedoke, one koje su sami izabrali, uvrštavaju nove na prečac. Ali dokaza nema pa nema. Kažnjavaju me jer su tako dogovorili. I odredili mjeru. Unaprijed , samo da potpišu prethodni dogovor. Od njih 9 članova, koji odlučuju, prave dva Vijeća od po tri člana koji jedni drugima potpisuju, svjedoče, podmeću mi , prave zapisnike po kuloarima o događajima koje niko nije ni čuo ni vidio. Njih šest međusobno, tri po tri, jedni drugima daju lažne i neistinite podrške. Takva praksa je zabilježena trenutno samo na UCG. Naručene kazne koje se smjenjuju kao na traci generišu se da se skrene pažnja sa ’’ staljinističkog’’ upravljanje na UCG", navodi Bjelica u saopštenju.

Dodaje da na taj način skreću pažnju i sa, kako navodi u saopštenju, negativnog finansijskog poslovanja na Univerzitetu Crne Gore u 2021. godini.

Bjelica je kazao da "iako su tada ’’oslobodioci ’’ gromoglasno stigli da unaprijede rad Univerziteta Crne Gore, on je po svim parametrima neuporedivo mnogo slabiji nego što je bio prije njihovog partijskog dolaska na UCG", dodajući da su nakon dolaska "aktuelne partijske uprave u 2021. godini ostvareni prihodi UCG su manji za 1.488.401,00 eura ,a učinjeni troškovi na UCG su veći za 1.024.547,00 eura."

Bjelica navodi da je to evidentno po "svim mjerljivim pokazateljima bez obira na njihov svakodnevni pr da sa toga skrenu pažnju."

Bjelica dalje navodi da je gotovina na kraju 2021. godine ukupno manja za 1.072.644,00 eura u odnosu na 2020.godinu, te da "su tada nakon nezakonitog partijskog preuzimanja čelnih funkcija na UCG naslijedili na svim računima UCG 14.9 milona eura što je evidentno po konsolidovanom završnom računu za rektorat i univerzitetske jedinice na kraju 2020. godine."

"Tim finansijskim nasleđem, sebi su obezbijedili komfor da i pored lošeg poslovanja ipak zadrže finansijski mir. Na računima UCG se nalazilo, između ostalog, i 800.000,00 eura, namjenski obezbijeđenih, za isplatu dijela kredita zaposlenima na UCG za poboljšanje uslova stanovanja. Taj novac je potrešen ipak u druge svrhe,njihovom prenamjenom. Kite se tuđim projektima, davno započetim, koje su bili zaustavili. Osokoljeni podrškom Zdravka Krivokapića i Vesne Bratić, koji su ovo nesposobno rukovodstvo UCG nezakonito krajem 2020.godine instalirali na rektorat , kao prioretni politički zadatak , od tog časa, jurišnici ne biraju sredstva da mi podmeću, da me kažnjavaju, da me diskredituju i naravno pritiskajući ’’beskičmenjake’’ . Sve moguće i nemoguće su uprli da mi slome kičmu i glavu. Optužuju me za nešto što su možda radili drugi, a podmeću meni. Tako ulivaju strah kolebljivim i nedlučnim", poručio je Bjelica u saopštenju.

Bjelica je kazao da novom rukovodstvu UCG ne smeta to što je univerzitet najgore rangiran na svjetskim listama u januaru 2022. godine, po svim mjerenjima u odnosu na polugodišnje rezultate u poslednjih dvije godine.

Bjelica dodaje da se "nerad i neznanje na UCG manifestuje sve očiglednije negativnim trendom kretanja samog UCG na međunarodnim rang listama internacionalizacije svih svjetskih univerziteta", te da, kako kaže, "osim pada na generalnoj listi, pad UCG se bilježi i na drugim poljima po mjerenjima koja sprovodi međunarodno kredibilni Webometrics."

On je poručio da se i međunarodni evaluatori, koji su jedino relevantni da daju objektivni sud, omalovažavaju, "da su ta rangiranja nebitna."

"Prethodnih mjeseci je javnosti smišljeno bačena i udica sa veoma prozirnim mamcem, koji su ipak mnogi progutali, jer je mamac konstruisan po istoj matrici kao i sve što se dešavalo u prethodnih godinu ipo dana na UCG, a vezano je za sami Univerzitet Crne Gore. Naime, imenovanje po mom sudu, dostojanstvenog paroha dr Marojevića u UOUCG je samo očekivan i realan slijed događaja svemu onome što mu je prethodilo. Iz iste organizacije su većinski i ostali članovi UOUCG. On je tada trebao da skrene pažnju sa mnogih događanja koja su se odvijala na UCG. Međutim, dr Marojević je pokazao da i kao paroh i kao naučnik ima i dostojanstvo i čast. I bolje reference od onih koji su ga predlagali i birali u UOUCG. Da je po svim kriterijumima i moralnim i naučnim iznad svih koji su ga predložili za UOUCG i koji su ga birali u UOUCG. Njegova čast je iznad svih časnika koji trenutno obnašaju funkcije na UCG. On je svojom ostavkom na članstvo u UOUCG pokazao da je najvažnije biti čovjek. Valjda je svima jasno sa koliko vjere u ono što rade na UCG vjeruju njegovi čelnici i koliko su im bitne ikakve svetinje i vjera u vjeru. Njihova vjera je što šire sjedište koje je im je uvijek u skladu s mišljenjem", poručio je Bjelica u saopštenju.

Bjelica ponavlja da nije uradio ništa nezakonito, da nikada nikog nije zloupotrijebio, "pogotovo ne one zbog kojih postoji UCG", te da ni po kojem osnovu nije nezakonito stekao "niti jedan jedini cent niti jedan jedini kvadrat, za razliku od mojih kritičara", niti mu, kako kaže, to po kome ima doći.

"Vjerovatno im je jasno da se ja ne bojim ni svom životu, ni radnom mjestu, niti bilo čemu što je trenutna pamet nesputanoj mašti besprizornih, nedostatnih i neobuzdanih nikogovića čiji cilj ne bira sredstva", zaključuje Bjelica u saopštenju.

Bonus video: