unicef istraživanje

Više od 60 odsto ispitanika prepoznaje da prakse po mjeri porodica podižu nivo lojalnosti i zadovoljstvo zaposlenih

Istraživanje je takođe pokazalo da 71 odsto očeva ne koristi očinsko odsustvo, najčešće iz kulturoloških razloga

1399 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UNICEF Crna Gora
Foto: UNICEF Crna Gora

UNICEF Poslovni savjet za prava djeteta predstavio je danas u Privrednoj komori rezultate istraživanja o praksama i politikama po mjeri porodica koji pokazuju da kompanije u Crnoj Gori prepoznaju benefite ovakvog poslovanja, saopštio je UNICEF Crna Gora.

Kako se navodi više od 60 procenata ispitanika, iz više od 130 kompanija u Crnoj Gori, prepoznaje da prakse po mjeri porodica podižu nivo lojalnosti i zadovoljstva zaposlenih, a 40 posto njih vjeruje da poboljšavaju i nivo produktivnosti zaposlenih.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, dodaju, istakao je značaj podrške zaposlenim roditeljima za zdrav razvoj djece.

"UNICEF širom svijeta podržava poslovni sektor s ciljem da unaprijedi njihove prakse po mjeri porodica, jer bogato iskustvo pokazuje da takve politike utiču na žene i djecu, privredu i ekonomiju. Ovo istraživanje je prvi korak u promovisanju dobrih poslovnih praksi, najprije među članovima Poslovnog savjeta za prava djeteta. Takođe, ovo istraživanje će podržati naše zajedničke napore u zagovaranju poboljšanja legislativa u vezi s poslovanjem po mjeri porodica i biće vodič za naša zajednička nastojanja u promociji benefita ovakvog poslovanja po porodično blagostanje i zdravlje", rekao je Santander.

Istraživanje je pokazalo, poručuju iz UNICEF-a, da postojeće prakse po mjeri porodica u crnogorskim kompanijama uključuju: fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, slobodan dan prilikom polaska djeteta u školu, slobodan dan za rođendan djeteta, porodične dane unutar kompanija, finansijske i nefinansijske novogodišnje poklone, jednokratne poklone za novorođenčad i posebne olakšice za samohrane roditelje.

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Mitar Bajčeta, dodaje se u saopštenju, konstatovao je značaj istraživanja u promociji poslovanja po mjeri porodica unutar biznis sektora.

"Optimista sam da će nalazi istraživanja doprinijeti smanjenju jaza uzmeđu trenutnog poslovanja po mjeri porodica i potreba zaposlenih roditelja", rekao je Bajčeta.

Istraživanje je takođe pokazalo da 71 odsto očeva ne koristi očinsko odsustvo, najčešće iz kulturoloških razloga, koji uključuju tradicionalnu ulogu očeva, predrasude i društvenu stigmu, zatim organizacijske razloge, nedovoljno znanja o opcijama odsustva za očeve i sistemske barijere, s obzirom na to da muškarci imaju viša primanja od žena, dodaje UNICEF.

Karen Medoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori, izjavila je da UNICEF-ovo istraživanje potvrđuje ono u šta i ona sama već odavno vjeruje – da bi podsticanje većeg broja muškaraca da koriste roditeljsko odsustvo donijelo koristi ne samo porodici, već bi promovisalo i rodnu ravnopravnost na radnom mjestu.

"Kada bi muškarcima i ženama bilo podjednako u redu da koriste roditeljsko odsustvo ili da bolje usklađuju poslovni i privatni život, to bi smanjilo vjerovatnoću da poslodavci favorizuju zapošljavanje muškaraca. Majčinstvo je jedan od glavnih faktora koji dovode do diskriminacije žena na radnom mjestu. Potrebno je usmjeriti se na podršku muškarcima da biraju roditeljsko odsustvo, uprkos očekivanjima koja im društvo nameće”, rekla je Medoks.

Istraživanje je, dodaju, takođe pokazalo da 17 procenata kompanija primjenjuje prakse po mjeri porodica u svom poslovanju i strategijama za ljudske resurse, te da svaka četvrta kompanija procjenjuje potrebe balansiranja privatnog i poslovnog života svojih zaposlenih.

UNICEF-ovi mladi reporteri Aleksanda Vujović i Simon Perović takođe su komentarisali postojeće prakse kompanija i uticaj koji imaju na njihove roditelje. Oni su, kako se navodi, tražili uspostavljanje boljeg balansa između privatnosti i posla, što vide kao jedan od prioriteta koji treba adresirati ka biznis sektoru.

"Ova tema je za nas mlade bitna iz dva razloga: Prvo – želimo da vidimo naše roditelje srećnije i više relaksirane, bez toliko stresa zbog količine obaveza na poslu. I drugo, sjutra, kad moji vršnjaci i ja počnemo da radimo, voljeli bismo da radimo u kompaniji koja će brinuti o našem blagostanju”, rekao je mladi reporter Simon Perović.

"Vršnjaci su nam rekli da svjedoče kako njihovi roditelji ostaju da rade prekovremeno da bi ispunili sve zadatke koje imaju, kaže Aleksandra Vujović. "To znači manje vremena provedenog s njima i definitivno manje radosti. Jedna od sugestija je da poslodavci imaju više razumijevanja za privatne živote svojih zaposlenih, da ne moraju da uzimaju neplaćene slobodne dane da bi provodili vrijeme sa svojim porodicama."

Trenutno sedam poslovnih udruženja (Privredna komora, Savjet stranih investitora Crne Gore, Asocijacija menadžera Crne Gore, Udruženje banaka, Američka privredna komora, ICT Cortex i Rotari klubovi Crne Gore) i osam kompanija (Crnogorska komercijalna banka, Crnogorski Telekom, One, Mtel, Merkator – CG, NLB Banka, Aerodromi Crne Gore i Lovćen banka), iz oblasti koje su prepoznate kao ključne za poboljšanje blagostanja djece i porodica, imaju svoje predstavnike u UNICEF-ovom Poslovnom savjetu za prava djeteta, zaključuje se u saopštenju UNICEF-a.