Opština Budva tuži, Carević ne može da gradi

Sekretarijat za zaštitu imovine podnio tužbu Upravnom sudu zbog saglasnosti turskoj kompaniji za gradnju kula, čime su pomućeni poslovi porodične firme predsjednika Opštine koja je preuzela kontrolu nad parcelom

18622 pregleda 8 komentar(a)
Parcela na kojoj je planirana gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović
Parcela na kojoj je planirana gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu osporivši rješenje Direktorata glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planirnja i urbanizma, koji je dao saglasnost turskoj kompaniji “Mia investment” na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica i stanova za tržište “Mia Budva”.

To je “Vijestima” potvrio pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Direktorat kojim rukovodi glavni državni arhitekta Mirko Žižić poništio je rješenje glavne budvanske arhitektice iz novembra 2019. i dao saglasnost na idejno rješenje kompleksa od dvije kule od po 15 i 16 spratova, koje treba da niknu na prostoru ispred Jadranskog sajma.

Riječ je o parceli od 8.500 metara kvadratnih, na svega dvadesetak metara od Slovenske plaže, praktično jedinoj slobodnoj za gradnju od Starog grada do Zavale, koja je uknjižena na firmu “Safiro beach resort”, a čija je dugovanja od deset miliona eura, od Pireus banke, preuzela građevinska kompanija porodice gradonačelnika Budve Marka Carevića. Carevićeva novosadska firma “Carinvest RS” stavila je krajem marta hipoteku na atraktivni zemljišni kompleks i time preuzela kontrolu nad parcelom.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji.

Najnovijim potezom Sekretarijata za zaštitu imovine biće pomućeni poslovni planovi Carevića.

Zenović, kadar Demokrata, u razgovoru za “Vijesti” ističe da su u tužbi ostali kod ranijih argumenata, koje su više puta iznosili u upravnim postupcima pred gradskim i pred državnim arhitektom.

”Suština je da je planirana namjena na urbanističkoj parceli u kojoj vlasništo ima i Opština Budva i “Mia investment” gradnja kongresnog centra i hotela kongresnog tipa. Davanjem saglasnosti na idejno rješenje za gradnju hotela krši se pravo Opštine Budva da privede namjeni svoj dio na urbanističkoj parceli, a da prije toga nisu riješena ni međusobna prava i obaveze vlasnika na urbanističkoj parceli. Opština je suosnivač preduzeća “Expo Budva” u koje je unijela svoje zemljište sa namjerom da sa partnerom Jadranskim sajmom realizuje projekat izgradnje kongresnog centra i hotela kongresnog tipa, tako da je jasno da se protivpravno Opštini oduzima mogućnost da zaštiti svoje interese. Izdvajanjem dijela urbanističke parcele iz kompleksa kongresnog centra i kongresnog hotela bez saglasnosti Opštine Budva direktno se krše imovinska prava Opštine, što mi nikako dozvoliti nećemo”, istakao je Zenović.

Žižićev Direktorat je praktično donio istovjetnu odluku, kao što je to prije dvije godine učinilo Ministarstvo kojim je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića koordinirao premijer Marković. Taj resor prethodno je poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Projekat turskih investitora, kako je u više navrata isticano, vrijedan je 70 miliona eura. Riječ je o hotelu sa postamentom i dvije kule, ukupno 358 hotelskih soba i apartmana, za ukupno 858 gostiju.

Duško Knežević, odbjegli biznismen za kojim je raspisana potjernica, ranije je optužio lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića i nekadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića da stoje iza firme “Safiro beach”, te da su mu oteli zemlju. Đukanović i Gvozdenović su to negirali.

Osim hipoteke Carevićeve kompanije, na zemlji su i dalje zabilježbe sporova koje su pokrenule mještanske porodice - postupke restitucije i deeksproprijacije. Mještani više od deceniju vode borbu da dokažu da im je zemlja oteta.

Projekat turskih biznismena praktično je prije tri godine doveo do raspada koalicije Demokrata i DF-a, nakon što je Carević (DF) početkom aprila 2019. godine, mimo “očiju javnosti”, potpisao protokol o donaciji sa izvršnim direktorom turske kompanije Habipom Arikanom. Protokolom je bilo predviđeno da Opština Budva dozvoli kompaniji “Mia investment” da izgradi kule, a zauzvrat se turska firma obavezala da u roku od dvije godine od početka gradnje izgradi, opremi i pokloni gradu vrtić, vrijedan dva miliona eura.

Sve to je koštalo Carevića zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do raskola. Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe” saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zarade na desetine miliona eura. Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF-a, potpomognuti opozicionim iz redova DPS-a i SD-a, te nezavisnim odbornikom, nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protokol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Zenović: Nastavljena praksa podilaženja investitorima

Zenović je podsjetio i da je lokacija pod izviđajem u Specijalnom državnom tužilaštvu, tako da se i to sada javlja kao prethodno pitanje.

”Takođe, državni arhitekta je u razmaku od pola godine zakazao dvije usmene rasprave, a da pri tom na drugoj nijedna od stranaka nije iznosila nove činjenice, već se mijenjalo obrazloženje rezultata ispitnog postupka, što je apsolutno protivno Zakonu o upravnom postupku. I konačno, donošenjem Odluke o izradi prostornog urbanističkog plana Opštine Budva uveden je i moratorijum na gradnju u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Budva centar” do donošenja Prostornog plana, tako da DUP sada praktično i ne važi. Kontinuitet politike prostornog planiranja i podilaženja investitorima na štetu javnog interesa i interesa grada je očigledan i to kod mene lično izaziva veliku zabrinutost”, istakao je Zenović.

Bonus video: