Ovo su najčešća pitanja o manje štetnim duvanskim alternativama

Važno je biti informisan o svim rješenjima protiv ove loše navike

17622 pregleda 0 komentar(a)
Shutterstock, Foto: Shutterstock
Shutterstock, Foto: Shutterstock

Manje štetne duvanske alternative, ili uređaji koji zagrijavaju duvan, proizvodi su novije generacije i samim tim spadaju u temu o kojoj se često raspravlja. Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese je da se zauvijek odrekne i duvana i nikotina. Međutim, pušačima koji ne odustaju od ove štetne navike ukazuje se na prelazak na manje štetne alternative, i to u okviru koncepta smanjenja štete.

Dvije najpoznatije manje štetne bezdimne alternative koje su dostupne na našem tržištu su IQOS i lil Solid, i evo šta treba da znate o njima.

Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Da li se bezdimne duvanske alternative razlikuju od cigareta?

Manje štetne duvanske alternative ne sagorijevaju duvan i, ukoliko su podvrgnute strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju se boljom opcijom od nastavka pušenja. Naime, naučne studije su pokazale da se sa povećanjem temperature duvana formira više štetnih materija i iz duvanskog dima se oslobađa oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno.

Manje štetne alternative, sa druge strane, ne sagorijevaju duvan, već ga posebnom tehnologijom griju. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima. Uređaji koji zagrijavaju duvan emituju do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete čime se smanjuje i izloženost štetnim materijama, koje se inače nalaze u duvanskom dimu.

2. Da li je nikotin vodeći uzrok bolesti povezanih sa pušenjem?

Nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem. Ove bolesti uglavnom su uzrokovane apsorpcijom štetnih materija koje se oslobađaju iz duvanskog dima, odnosno sagorijevanjem duvana. Nikotin stvara zavisnost, ali sam po sebi nije primarni uzrok oboljenja.

3. U čemu se sličnosti, a u čemu razlike između IQOS i lil Solid uređaja?

Kao i IQOS, najpoznatija bezdimna alternativa pušenju, lil Solid radi na principu zagrijavanja duvana, čime se izbjegava sagorijevanje duvana, te smanjuje izlaganje nekoj od hiljada štetnih i potencijalno štetnih materija koje se tim procesom oslobađaju.

Oba proizvoda rade na bazi zagrijavanja, međutim, lil Solid 2.0 zagrijava duvan putem igle, dok IQOS, s druge strane, zagrijava duvan putem lopatice.

Na primjer, IQOS 3 DUO se sastoji od dva elementa – punjač teži 103 grama, a držač sa LED indikatorom i vibrirajućim signalima ima 22 grama. S druge strane, na lil Solid-u su punjač i držač kombinovani u jednu jedinicu sa dugmetom i LED indikatorom koja je teška 99 grama, što ga čini kompaktnijim uređajem.

Ono što ih još razlikuje je cijena, jer je lil Solid 2.0 cjenovno pristupačniji.

4. Da li su manje štetne alternative proizvodi bez rizika?

Ovi sistemi nisu u potpunosti bez rizika, jer sadrže nikotin koji stvara zavisnost. Ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, poput IQOS-a i lil Solid-a mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše. Naravno, najbolji način oslobađanja od rizika je da se svi pušači odmah i bez odlaganja odreknu svih oblika duvanskih i nikotinskih proizvoda.