Biblioteka u Kolašinu dobila dječje odjeljenje: Susreti i druženje sa knjigama i piscima su važni trenuci

"Zahvaljujući pomoći porodice Anđelić, potomaka Ljuba Anđelića, revolucionara i učesnika NOB-a, čije ime biblioteka nosi već pet decenija, opremljen je prostor za najmlađe"

5232 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Kolašin
Foto: Centar za kulturu Kolašin

Umjesto tradicionalnog Sajma knjiga, 23. april Dan knjige, u kolašinskoj Narodnoj biblioteci "Ljubo Anđelić" unaprijed je obilježen otvaranjem prostora za najmlađe čitaoce. Adaptacijom ulaznog hola biblioteke, dobijen je prostor za djecu, a prvi posjetioci danas su bili učenici drugog razreda OŠ "Risto Manojlović", sa svojim učiteljicama Dijanom Vujisić i Tatjanom Dožić.

Otvaranje dječjeg odjeljenja, kazala je Gorica Ilinčić, direktorica Centra za kulturu, u okviru kojeg radi biblioteka, obezbijedila je Opština, ali i donacija porodice Anđelić.

"Odavno isticani problem, nedostatak prostorije za rad sa djecom je riješen. Opština je je ideju otvaranja dječjeg odjeljenja prepoznala kao vrijednu pažnje. Zahvaljujući pomoći porodice Anđelić, potomaka Ljuba Anđelića, revolucionara i učesnika NOB-a, čije ime biblioteka nosi već pet decenija, opremljen je prostor za najmlađe. Ta porodica je i minulih godina donira sredstva za biblioteku, čime se značajno unaprjeđuje njen rad", kazala je Ilinčić.

Novcem koji je donirala porodica Anđelić, objašnjava ona, ove godine su kupljene police, itison i djelovi namješaja za prostor za djecu. Na police biblioteke minulih dana stigli su i najnoviji naslovi dječje književnosti.

Ilinčić kaže da se nada kako će biblioteka ubuduće biti mjesto lijepih trenutaka i okupljanja kolašinskih predškolaca i osnovaca.

"Većina djece koji su bili prvi posjetioci prostora namijenjenog najmlađima, prvi put su u bibloteci. Na poklon su dobili člansku kartu. Njihovi susreti i druženje sa knjigama i piscima su važni trenuci, tokom kojih će doživjeti svu magiju knjićevnosti i nadahnuće, koje pisana riječ donosi", rekla je Ilinčić.

Ona je najmlađim, ali i ostalim sugrađanima čestitala Dan knjige i poručila da ih knjige mogu "poznati sa prošlim vremnima, otkriti budućnost, dati krila mašti i učiniti ih srećnijim i mudrijim...". Podsjetila je i na riječi pjesnika Ljubivoja Ršumovića, koji je kazao - "Ja sam proživio stotine godine sa junacima knjiga, koje sam čitao".

U okviru obilježavanja Dana knjige, kolašinska Narodna biblioteka će sjutra svim učenicima i penzionerima podijeliti besplatne članske karte.

Bonus video: