Nikšić: Ulice će nazvati po Vojisavljevićima, Balšićima, Crnojevićima i Titu, podići će se spomenik komitama

159 pregleda 2 komentar(a)
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.10.2017. 11:51h

Na sjednici Skupštine opština (SO) Nikšić usvojen je predlog da u Nikšiću četiri ulice dobiju nove nazive. Riječ je o ulicama koje će dobiti nazive po crnogorskim dinastijama, Vojisavljevića, Balšića i Crnojevića, i ulici koja će nositi ime Josipa Broza Tita, kao i da se podigne spomenik crnogorskim komitama od 1916 do 1929. godine.

Sanija Fatić, vd. sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Opštine Nikšić kazala je danas na sjednici SO da izvršenje budžeta teče planiranom dinamikom, tako da se nadaju da će se trend nastaviti i da neće biti potrebe za izradom rebalansa budžeta.

Prema njenim riječima u prvoj polovini godine lokalna uprava ostvarila je prihod od 10,7 miliona eura ili 52 odsto u odnosu na godišnji plan. Najviše se prihodovalo na račun poreza, 3,5 miliona, od donacija i transfera u opštinsku kasu "slilo" se nešto preko 2,7 miliona, dok je od naknada dobijeno milion eura. Što se tiče taksi one su premašile očekivanja pa se od njih prihodovalo preko 600 hiljada eura, što je za 223 odsto više u odnosu na godišnji plan, i to iz razloga, kako je kazala Fatić, što su uspjeli da naplate od Crnogorskog Elektroprenosnog sistema 453 hiljade koje su dugovali za prošlu godinu.

Kada su izdaci u pitanju oni za period januar-jun iznose skoro 7,4 miliona (oko 36 odsto u odnosu na godišnji plan), a od toga se na operativni budžet odnosi 6,9 miliona, što je 83,7 odsto u odnosu na polugodišnji plan, a svega 446 hiljada na investicioni (22,6 odsto u odnosu na polugodišnji plan). Razlog tome je što se realizacija planiranih izdataka kapitalnog budžeta očekuje u drugoj polovini godine.

"Sve ovo samo po sebi pokazuje koliko vodimo računa o trošenju sredstava i o tome da svaki trošak bude baš ono što moramo izvršiti. Veći procenat izvršenja kapitalnog budžeta očekuje se do završetka tekuće godine, što zavisi od toka izvođenja započetih radova. Ističem da je realizacija budžeta u prvom polugodišnju bila dobra i u skladu sa očekivanjima", kazala je Fatić.

Predlog odluke da se 9.808 metara kvadratnih park šume Trebjesa, u neposrednoj blizini šetališta, pored već postojećeg igrališta za djecu, da u zakup na period do pet godina za izgradnju avanturističkog parka, na predlog predsjednika Opštine Veselina Grbovića, skinut je sa dnevnog reda, kao i tačka o prenosu prava svojine na građevinsko zemljište Sindikatu Upravu policije.

"Imam infrormacije da će sagalsnosti od Vlade za to biti narednih dana. Imajući u vidu značaj ovih tema možemo zakazati neku od narednih sjednica, u skadu sa poslovnikom, ako treba i po hitnom postupku", objasnio je predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević.

Sjednici je prisustvovalo 35 od 41 odbornika i sve predložene tačke dnevnog reda su usvojene. Između ostalih usvojene su tačke koje su se odnosile i na smanjenje zarada lokalnih funkcionera i službenika, uređenje prostora, prenos prava svojine...

Bonus video: