NVO "Izvor života" pokrenula pomoć za Vasa Terića

"Vaso Terić iz je izbačen iz dva sobička i ostavljen na svom pragu na nemilost svih"

4662 pregleda 124 reakcija 2 komentar(a)
Terić u razgovoru sa sudskom izvršiteljkom, Foto: Svetlana Mandić
Terić u razgovoru sa sudskom izvršiteljkom, Foto: Svetlana Mandić

Nakon što je javna izvršiteljka, uz asistenciju policije, sprovela sudsku odluku i iz stana u baraci u Ulici "Vuka Mićunovića", u nikšićkom naselju Rastoci, iselila sedamdesetogodšnjeg Vasa Terića i postavili novu bravu, grupa građana je uradilo isto - odvalila bravu i ponovo uselila Terića, koji nema nikakva primanja i koji je u tom stanu živio iz nužde.

Nevladina organizacija "Izvor života" pokrenula je akciju i pozvala sve ljude dobre volje da pomognu Teriću.

"Dok mu je zdravlje dozvoljavalo radio je i živio dostojanstveno, kako se drži i danas, uprkos najvećoj nevolji koja ga je snašla. Vaso Terić iz je izbačen iz dva sobička i ostavljen na svom pragu na nemilost svih. Nakon trideset godina odjednom se aktivirala davno ugašena firma koja je prodala svoje zemljište i sada odjednom jedan od 11 porodica, onaj najstariji i najbolesniji, prvi završava na ulicu. Ustao je grad, javljali su se dobri sugrađani koji su mu ponudili smještaj, prikupili novac da plati advokata", navode iz pomenute NVO.

Zahtjevi za iseljenje stigli su na adresu 11 porodica, uglavnom bivših radnika Prvoborca, koji su se 1994. godine uselili u privremene objekte u naselju Rastoci, na osnovu, kako tvrde, usmenog dogovora sa menadžmentom tadašnje firme. Firma je otišla u stečaj, a osnovan je Novi Prvoborac koji je na osnovu prava na korišćenje 2020. godine stekao pravo svojine nad zemljištem.

Pomenuta kompanija je, tvrde stanari baraka, zemljište od skoro šest hiljada kvadrata prodala firmi Sab sekjuriti iz Herceg Novog za 190.000 eura, koja je prošle godine sklopila kupoprodajni predugovor sa firmom Agrologistika.

Barake, koje su služile kao spavaonice radnicima sa Kosova, bile su u izuzetno lošem stanju, pa su stanari morali uložiti novac da bi ih koliko-toliko upristojili. Više puta su se obraćali Novom Prvoborcu, pravnom nasljedniku firme koja je bila u stečaju, da im izda rješenje po osnovu kojeg mogu da žive u privremenim objektima, ali im je, kako tvrde, rečeno da im ne mogli pomoći jer su objekti privremeni, a zemljište opštinsko.

"Pitanje je kada će ponovo doći da ga isele, ali on je dostojanstven i spreman da brani, ne samo sebe, već i svoje komšije koje ga štite u ovim danima. Gledajući sve ono što je našlo ovog namučenog starca, odlučili smo da mu pomognemo na sve načine kao i da pozovemo javnost da mu pomogne da ovo malo života živi kao svaki normalan čovjek. Ponosan i skroman pristao je na to, iako je, dok smo o tome razgovarali, stezao ruke i brinuo o tome oće li mu ko nešto zamjeriti. Pozivamo sve ljude dobre volje da mu pomognu, a uplatu mogu izvršiti na njegov račun", poručili su iz “Izvora života”.

Svi koji žele i mogu da pomognu Vasu Teriću, mogu to da urade uplatom na žiro-računa: 535-0100100156649-33.

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, primio je predstavnike stanara baraka i obećao im, iako ne snose nikakvu odgovornost za situaciju u kojoj su se našli, da će im pomoći. Ponudio im je svu pravnu pomoć, a Teriću privremeni smještaj.

Bonus video: