Sindikat medija osudio napad na novinarku Vijesti: Za to krivično djelo predviđena je oštrija zatvorska kazna

"Ujedno zabrinjava podatak da je napad na koleginicu Ćetković četvrti koji se desio ove godine, a gdje su žrtve novinari i novinarke"

2908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: sindikatmedija.me
Foto: sindikatmedija.me

Sindikat medija Crne Gore saopštio je da naoštrije osuđuje napad na novinarku Vijesti Jadranku Ćetković koji se desio ispred Višeg suda u Bijelom Polju, dok je bila na radnom zadatku.

"Ujedno pozdravljamo odluku Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju da se napadač A.Z. zadrži u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prinuda na štetu novinarke Vijesti Jadranke Ćetković. Podsjećamo, za to krivično djelo je izmijenjenim Krivičnim zakonikom predviđena oštrija zatvorska kazna ukoliko je učinjena prema osobi koje vrši poslove od javnog značaja, što je u ovom slučaju novinarka", dodaje se u saopštenju.

Kako navode "dobro je što tužilaštva primjenjuju odredbe za čije izmjene se SMCG zalagao godinama".

"Ali ujedno zabrinjava podatak da je napad na koleginicu Ćetković četvrti koji se desio ove godine, a gdje su žrtve novinari i novinarke. Na sličan način je prije svega nekoliko dana napadnuta ekipa Gradske televizije, a početkom godine i dopisnik Javnog servisa RTCG iz Nikšića – tokom obavljanja zadatka, uz prijetnje i psovke", upozorili su iz Sindikata medija.

SMCG još jednom, kako su rekli, skreće pažnju javnosti na opasnost i ozbiljnost takvog odnosa prema medijskim radnicima.

"Apelujemo da se prestane sa takvim ponašanjem, jer svim zaposlenima u medijima mora biti dozvoljeno da neometano i bez straha za ličnu bezbjednost rade svoj posao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: