KIikovac ponovo povrijedio Etički kodeks

Komisija za Etički kodeks Sudskog savjeta je konstatovala da Klikovac nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta, već je prekršio odredbe člana 7 stav 8 Etičkog kodeksa

27564 pregleda 6 komentar(a)
Komisija i u junu prošle godine konstatovala da je Klikovac povrijedio Etički kodeks, Foto: Shutterstock
Komisija i u junu prošle godine konstatovala da je Klikovac povrijedio Etički kodeks, Foto: Shutterstock

Sudija Upravnog suda Srđan Klikovac ponovo je povrijedio odredbe Etičkog kodeksa sudija, pokušavajući da vrši uticaj na postupajućeg sudiju u predmetu u kojem je on jedan od okrivljenih.

To piše u odluci Komisije za Etički kodeks sudija od 22. marta ove godine, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Komisija Sudskog savjeta prethodno je u junu prošle godine odlučila da se Klikovac ogriješio o Etički kodeks kada je uputio prijetnje i vulgarne uvrede kolegi njegove bivše žene, nastavniku Mitru Magovčeviću.

Protiv Klikovca i Magovčevića vodi se prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Magovčević je u posljednjoj inicijativi nadležnima tvrdio da je Klikovac pokušao da vrši uticaj na postupajućeg sudiju Rajka Radulovića, da je dolazio u njegovu kancelariju mimo zakazanih pretresa i zvao telefonom.

Zbog toga je Radulović, o čemu su “Vijesti” ranije pisale, tražio i dobio izuzeće iz tog postupka.

U zahtjevu je naveo da je “Klikovac u dva navrata dolazio u njegovu kancelariju i više puta ga pozivao telefon radi urgencije u predmetu i u kancelariji prije početka pretresa iznosio detalje o tome što se desilo kritičnog dana”, što, kako je naveo Radulović, može izazvati sumnju u njegovu nepristrasnost.

U odluci Komisije za Etički kodeks iz marta ove godine, koju potpisuje Dobrica Šljivanačanin, piše da je Klikovac tvrdio da sudiju Radulovića nikada nije zvao telefonom, a da je samo jednom bio u Sudu za prekršaje kako bi izvršio uvid u spise predmeta.

Ipak, Komisija je konstatovala da Klikovac nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta, već je prekršio odredbe člana 7 stav 8 Etičkog kodeksa.

U odluci se navodi da je tom odredbom propisano da se sudija ne smije koristiti svojim pozivom, službenim položajem i ugledom da bi unaprijedio svoje privatne interese.

Prethodnom odlukom iste komisije iz juna prošle godine utvrđeno je da je Klikovac prekršio normu kodeksa koja obavezuje da se sudija “ne smije ponašati nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskoj funkciji, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećujuća”. Međutim, disciplinsko vijeće Sudskog savjeta odbacilo predlog za pokretanje diciplinskog postupka.

U odluci iz prošle godine navodi se da je sudija Klikovac u septembru 2020. godine “putem telefona, preciznije SMS porukom, uputio uvrede i prijetnje nastavniku OŠ ‘Branko Božović’ Mitru Magovčeviću”. Sadržina poruka, citirana u odluci, vulgarna je i prijeteća.

Magovčević je ranije bio protivkandidat bivše supruge sudije Gordani Klikovac za funkciju direktora u podgoričkoj školi.

Nastavnik je, precizirano je u prošlogodišnjoj odluci, u više navrata javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac sa Internacionalnog fakulteta u Brčkom. U odluci se navodi i da podnosioci inicijative u dopisu Komisiji ističu i da se “taj fakultet, prema mišljenju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanja kvaliteta, ne nalazi u Registru akreditovanih fakulteta i fizička lica sa tog fakulteta se ne mogu zapošljavati u Bosni i Hercegovini, pa samim tim ni u Crnoj Gori”.

Sudija Klikovac ranije je saopštio da je “samo štitio svoju porodicu od višegodišnjih napada”. On je tada reagovao na saopštenje Građanskog pokreta URA.

Bonus video: