Srzentić: Snažna javna administracija najvažniji temelj digitalnog razvoja

Srzentić je, kako su saopštili iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, navela da će to Ministarstvo sarađivati, u cilju definisanja jasne mape puta budućeg razvoja digitalnog eko-sistema u Crnoj Gori, sa estonskom Akademijom za e-upravu eGA

5824 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Izgradnja snažne digitalne javne administracije, usmjerene na korisnike, prvi je i najvažniji temelj svakog digitalnog razvoja, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ona je to rekla nakon sastanka sa liderima estonske Akademije za e-upravu, Heikom Vainsalu, direktorom za tehnologiju i Uunom Valnerom, ekspertom za interoperabilnost.

Srzentić je, kako su saopštili iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, navela da će to Ministarstvo sarađivati, u cilju definisanja jasne mape puta budućeg razvoja digitalnog eko-sistema u Crnoj Gori, sa estonskom Akademijom za e-upravu eGA (e-Governance Academy).

Prema riječima Srzentić, eksperti estonske Akademije za e-upravu uspješno pomažu javnom sektoru u planiranju i implementaciji politike e-uprave i digitalne transformacije realizujući projekte širom svijeta.

„Izgradnja snažne, digitalne javne administracije usmjerene na korisnike prvi je i najvažniji temelj svakog digitalnog razvoja”, rekla je Srzentić.

Uključujući i, kako je kazala, uspostavljanje i uspješno upravljanje cjelokupnim digitalnim ekosistemom javne uprave što podrazumijeva nadogradnju postojećih i razvoj kompleksnih sofverskih sistema i platformi kako bi se omogućio brz i efikasan odgovor na potrebe građana/privrede pri pružanju javnih e-usluga.

Srzentić je, kako se navodi, podsjetila da je eGa uspješne projekte saradnje realizovala i sa velikim brojem zemalja EU, uključujući Austriju, Belgiju, Farska ostrva (Danska), Finsku, Njemačku, Grčku i Holandiju.

Iz Ministarstva su naveli da e saradnja sa eGa ovog puta omogućena zahvaljujući projektu „E-usluge i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora na COVID-19” finansiranom od DEU.

“Koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa UNDP u cilju podrške razvoja digitalne javne uprave, elektronskih portala i platformi, kao i razvoja e-usluga najveće složenosti kako za građane tako i za privredu na centralnom i na lokalnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su u prethodnom periodu uspješno sarađivali sa eGA prilikom izrade izvještaja o digitalnoj zrelosti Crne Gore (Digital maturity report) čiji su nalazi i preporuke dali neke od glavnih smjernica u izradi Strategije digitalne transformacije 2022-2026.

Navodi se da, osim definisanja mape puta razvoja digitalnog eko-sistema na bazi analize svih postojećih rješenja naročito sistema elektronskog plaćanja, elektronske autentifikacije i identifikacije, sistema za razmjenu podataka i interoperabilnost, vodeći se najsavremenijim i najodrživijim dostupnim tehnološkim rješenjima, ima još očekivanih rezultata.

“Najvažniji očekivani rezultati ove saradnje su smjernice i načini na koje se trenutni ekosistem digitalnog upravljanja može koristiti, nadograditi, poboljšati da odgovori na crnogorski kontekst i digitalnu zrelost, sa potpuno opisanim tehničkim specifikacijama za razvoj i nadogradnju gore navedenih sistema”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su najvažniji očekivani rezultati te saradnje i predlog najbolje moguće arhitekture postavljanja postavljanja ekosistema digitalnog upravljanja s obzirom na moderne tehnološke platforme i procese i predlog detaljne specifikacije za razvoj i implementaciju GSB platforme i modernog portala eUprava, na bazi najboljih međunarodnih praksi.

Bonus video: