Pljevaljski rudnik odustao od povećanja cijena uglja

Rudnik vratio cijene za domaćinstva na staro zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i rasta inflacije

1669 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Rudnik uglja odustao je od povećanja cijena uglja koji se prodaje pljevaljskim domaćinstvima, dok u najvećoj pljevaljskoj kompaniji očekuju da će uskoro doći do korekcije cijene uglja koji se isporučuje Termoelektrani.

Na inicijativu predsjednika Dušana Janjuševića, Odbor direktora je usvojio zaključak kojim se cijene uglja za pljevaljska domaćinstva vraćaju na nivo prije poskupljenja.

Rudnik uglja je od 1. aprila za 14 odsto bio povećao cijenu uglja koji se prodaje građanima i veleprodaji.

”Imajući u vidu enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i rast inflacije, Odbor direktora smatra da je ovo jedan od načina izlaska u susret stanovnicima Pljevalja, kako bi se pokazala društvena odgovornost kompanije. Takođe, usvajanjem seta zaključaka, u narednom periodu će se posvetiti veća pažnja zaštiti životne sredine, kako bi Rudnik uglja i na ovaj način poboljšao uslove života svih naših građana. Odbor direktora Rudnika uglja čini sve u okviru svojih nadležnosti, kako bi poboljšao ekonomske ali i ekološke uslove života u našoj zajednici, kako i dolikuje društveno odgovornoj kompaniji”.

Izvršni direktor Rudnika Milan Lekić nedavno je “Vijestima” kazao da su cijene povećane zbog povećanja cijena goriva i drugih inputa na osnovu kojih se formiraju cijene.

Lekić je kazao da godišnje za naftu Rudnik troši šest do sedam miliona eura.

Maloprodajna cijena komadnog uglja od 1. aprila bila je 73,1 euro, kocke 74,08 i sitnog uglja 73,02 eura.

Odlukom Odbora direktora građanima Pljevalja ugalj će se ponovo isporučivati po cijeni od 63 eura po toni. Elektroprivreda, koja je stopostotni vlasnik Rudnika uglja do sada je ugalj plaćala 24 eura po toni.

U Rudniku očekuju da će se cijena uglja za Termoelektranu povećati za oko tri eura po toni. Sastanak na kojem bi trebalo da se donese ta odluka trebalo bi da se održi u srijedu. Termoelektrana je najveći potrošač uglja i njoj Rudnik isporučuje preko 95 odsto uglja otkopanog u površinskom kopu Potrlica.

Rudnik uglja nedavno je sa Elektroprivredom Srbije potpisao ugovor o isporuci uglja manje kalorijske vrijednosti po cijeni koja neće biti manja od one po kojoj se mnogo kvalitetniji ugalj isporučuje Termoelektrani. Dogovoreno je da do kraja godine Rudnik uglja Elektroprivredi Srbije isporuči oko 300.000 tona uglja “s tendencijom da ubuduće ta količina bude povećana”.

Bonus video: