Vuković: RTCG nije osnovan da organizuje vjerske svečanosti

"Generalnom direktoru Raoniću može na pamet pasti i da RTCG, radi rasta rejtinga i povjerenja građana i građanki, počne da otvara narodne kuhinje umjesto dopisništava", kazao je predsjednik Skupštine Media centra

17498 pregleda 161 reakcija 26 komentar(a)
Vuković, Foto: Luka Zeković
Vuković, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković osvrnuo se na odluku Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da organizuje iftar povodom islamskog mjeseca Ramazana, kazavši da Javni servis nije osnovan da organizuje vjerske svečanosti. Smatra da je generalni direktor RTCG-a Boris Raonić odluku donio radi samopromocije.

Nacionalni javni emiter RTCG sinoć je objavio da su u jednom podgoričkom restoranu bili domaćin iftara, organizovanog sa čelnicima Islamske zajednice, muslimanskim uglednicima i stranim diplomatama, a da je prisustvovao i mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović.

"Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG nije predviđeno da se ovo javno medijsko preduzeće bavi organizacijom bilo kakvih vjerskih događaja. Njegova osnovna djelatnost, prema tom Zakonu, jeste 'pružanje javnih audiovizuelnih usluga, odnosno proizvodnja radijskog, audiovizuelnog i multimedijskog sadržaja, muzička proizvodnja, pružanje audio i audiovizuelnih medijskih usluga, multimedijskih usluga i usluga elektronskih publikacija kao javnih usluga'. Zakon omogućava RTCG 'da pruža i komercijalne audiovizuelne usluge', ali se pod njima ne podrazumijevaju iftari, liturgijske svečanosti i tome slično", saopštio je Vuković.

Zakonom je, pojašnjava, predviđena i mogućnost promjene osnovne djelatnosti, ali i da se “promjena osnovne djelatnosti ili privatizacija RTCG ne mogu obaviti bez saglasnosti Skupštine Crne Gore”.

Vuković je kazao kako nisu poznati motivi Raonića da, bez saglasnosti Skupštine kao osnivača, doda nacionalnom javnom mediju djelatnost koja nema nikakve veze sa njegovom prirodom i ulogom u društvu.

"Motivi nam nijesu poznati, ali lako možemo da zamislimo kuda bi nas moglo odvesti ovakvo samovoljno mijenjanje prirode i uloge RTCG. Ako Savjet RTCG zažmuri i prećutno odobri ovakvu praksu koju je, organizacijom iftara, najavio generalni direktor, onda se može očekivati da već u nedjelju RTCG organizuje neki prigodan događaj povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa. Generalnom direktoru Raoniću može na pamet pasti i da RTCG, radi rasta rejtinga i povjerenja građana i građanki, počne da otvara narodne kuhinje umjesto dopisništava", navodi Vuković.

Kazao je da Media centar ima razumijevanja za "potrebu generalnog direktora za samoreklamiranjem", ali da mu preporučuju da to čini poboljšanjem kvaliteta u djelatnostima koje su propisane Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Tako će, kako navodi, Raonić ostati u okvirima zakona i raditi u interesu svih građanski i građana, nezavisno od vjerskih opredjeljenja.

"Nadamo se da Savjet RTCG dijeli našu brigu o mogućem nepoželjnom razvoju događaja i da će sasjeći u korijentu praksu koju pokušava da uvede generalni direktor, te obezbijediti primjenu Zakona", zaključio je Vuković.

Bonus video: