Otvaranje Biogradske gore za praznik, cijene ostale iste

Pripreme za početak sezone, obavljene su tokom minulih sedmica, pa u NP računaju i na brojnost i zadovoljstvo turista

3047 pregleda 1 komentar(a)
Ubrzane pripreme uoči otvaranja, Foto: NP Biogradska gora
Ubrzane pripreme uoči otvaranja, Foto: NP Biogradska gora

Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće tradicionalno otvoren 1. maja. Međutim, kako kaže direktorica Marija Dulović, posjetioci taj zaštićeni prostor mogu posjećivati od juče.

Pripreme za početak sezone, obavljene su tokom minulih sedmica, pa u NP računaju i na brojnost i zadovoljstvo turista. Prema riječima Dulović, sezona sportskog ribolova počeće, takođe, 1. maja i trajaće četiri mjeseca. Cijene u NP, kazala je ona, nijesu mijenjane u odnosu na prošlu godinu.

”Vrijedno smo radili na pripremi predstojeće sezone. Detaljno se radilo na čišćenju edukativne staze, parking prostora i putnog pravca Kraljevo Kolo- Biogradsko jezero. Obavljene su i sitne popravke mobilijara i na objektima, koji su u funkciji posjetilaca. Sportski ribolov na vodama Biogradskog jezera biće dozvoljen od 1. maja do 1. septembra, a cijena dnevne robilovne dozvole je 20 eura. Cijena ulaznice je, kao i lani, tri eura”, rekla Dulović.

Ona podsjeća daje moguće kupiti i godišnju ulaznicu za svih pet crnogorskih nacionalnih parkova, koja košta 13,5 eura. Djeca do 15 godina i osobe sa invaliditetom i dalje neće plaćati ulaz u NP.

Dulović kaže da su u NP posvećeni, prije svega, zaštiti prirode. Podsjeća da je tokom zime obavljana redovna prihrana divljači.

U okviru saradnje sa Parkovima Dinarida, NP realizuje projekat Selektuj otpad za zdravu zivotnu sredinu. Održane su, kaže direktorica NP, radionice osnovcima u Kolašinu, na kojima su edukovani o pravilnoj selekciji, odlaganju i reciklaži otpada. U narednim mjesecima, najavljuje Dulović, na teritoriji NP i opštine Kolašin biće postavljene kante za sektivno odlaganje smeća.

Bonus video: