Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe podjele, molimo se za mir u Ukrajini

"Otvorimo naša srca i duše prema onima koji drugačije misle i neka razlike među nama budu povod i izazov za dobar i plodonosan dijalog, a ne za mržnju i podjele", kazao je mitropolit crnogorsko - primorski

16014 pregleda 86 reakcija 86 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije pozvao je u Vaskršnjoj poruci da narod u Crnoj Gori što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele.

On je takođe naveo da se "moleći za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu".

"Otvorimo naša srca i duše prema onima koji drugačije misle i neka razlike među nama budu povod i izazov za dobar i plodonosan dijalog, a ne za mržnju i podjele. Ka opštem dobru slobodnih naroda treba ići kroz uvažavanje ljudskog dostojanstva i sretanje različitih mišljenja, a ne kroz isključivost i zavođenje jednoumlja čemu je isuviše sklon, od Boga otuđeni, današnji svijet", kazao je Joanikije.

On ističe i da je u bratskom miru i međusobnom poštovanju "zalog našeg opstanka i svakog napretka", a da su "prosvijetljeni pashalnom radošću pozvani da oplemenjujemo društvo, da širimo optimizam i ljubav, da budemo svjetlost ovome svijetu".

"Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu. Saosjećajući sa njihovom nesrećom vrata naših srca i domova biće otvorena za sve Ukrajince koji su izbjegli u Crnu Goru. Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utjehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini", navodi se u Vaskršnjoj poruci mitropolita Joanikija.

Bonus video: