Dobili ste upozorenje o zemljotresu prije nego što je zatreslo? Evo o čemu se radi

Sistem radi tako što pametni telefoni imaju male akcelerometre (naprave za mjerenje ubrzanja tijela u pokretu) i oni mogu da detektuju signale koji ukazuju na mogući zemljotres

131466 pregleda 1395 reakcija 89 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Društvene mreže su se usijale od komentara nakon što je veliki broj građana dobio obavještenje na svojim telefonima da će doći do zemljotresa, nekoliko sekundi prije nego što se potres i dogodio.

Zemljotres jačine 5.7 stepeni Rihtera je pogodio Bosnu i Hercegovinu, a osjetio se u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Građani koji su dobili notifikaciju su korisnici Android uređaja jer se radio Androidovom sistemu za upozorenje na zemljotrese koji je pokrenut u junu 2021.

zemljotres app
foto: Screenshot

Kako je objašnjeno, on omogućava da upozori korisnike do nekoliko sekundi prije potresa, kako bi mogli da preduzme mjere zaštite.

Sistem radi tako što pametni telefoni imaju male akcelerometre (naprave za mjerenje ubrzanja tijela u pokretu) i oni mogu da detektuju signale koji ukazuju na mogući zemljotres.

zemljotres app
foto: Screenshot

Ako telefon detektuje tako nešto, automatski šalje signal serveru za detekciju zemljotresa zajedno sa lokacijom gdje se dešava. Server zatim kombinuje informacije iz brojnih uređaja i zaključuje da li se zaista radi o potresu. Pošto se sve dešava brzinom svjetlosti (otprilike brzina kojom putuje telefonski signal), to je dosta brže od brzine zemljotresa i omogućava tako brzo obavještenje.

Bonus video: