Predsjednici opština i partijski lideri uputili Vaskršnje čestitke

Pravoslavni hrišćani u nedjelju obilježavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću

15155 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2022. 19:02h

Čelnici više crnogorskih opština, kao i predsjednici više političkih partija, uputili su čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević čestitao je praznik patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu, sestrinstvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve.

“Vaša Svetosti, Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu, sestrinstvu i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve, u ime Opštine Budva kao i svoje lično ime, čestitam veliki hrišćanski praznik Vaskrs sa željom da isti provedete u zdravlju, miru, ljubavi, sreći, blagostanju i napretku. Neka nas ovaj sveti dan podsjeti na najveće vrijednosti našeg društva, kao što su novo rađanje, zajedništvo, međusobno razumijevanje i nesebično davanje. Neka nam ovaj Vaskrs da nadu svima da možemo krenuti putem oporavka, putem praštanja, putem pomirenja i jedinstva koji su nam prijeko potrebni, kako bi smo dalje zajedno mogli da nastavimo stvarajući bolje društvo i prilike za našu djecu. Na mnogaja, mnogaja ljeta, Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese", navodi se u čestitki Carevića.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko - primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, Arhijerejskom namjesništvu nikšićkom i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da praznik proslave u miru, zdravlju i radosti.

"Svi naši porazi i pobjede u ovom svijetu ne mogu se mjeriti sa Istinom da je Hristos vasrksao, pobijedio smrt i mrtvima u grobovima darovao život. Tu Istinu pronosi već više od osam vjekova na ovom prostoru naša pomjesna Crkva, počev od Svetog Save pa do današnjih arhijereja na njegovom tronu i tronovima naših drevnih eparhija. Istinu pokušavaju da sakriju od nas, da je ućutkaju, kao što pokušavaju da dokažu da je i naš Nikšić nečiji drugo grad a ne Svetog Vasilija Ostroškog. Ipak Istina uvijek nađe put i Nikšić Svetog Vasilija Ostroškog sa radošću dočekuje Vaskrs", naveo je Kovačević.

Istakao je kako se nada da će Porfirije uskoro posjetiti Nikšić i poželio da praznik svima podari mudrost, strpljenje i hrabrost "da ostanemo zdravi tijelom i duhom i da istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke".

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić uputio je čestitku arhijerejskom namjesniku kotorsko-tivatskom protojereju Nemanji Krivokapiću, sveštenstvu, građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Želim da snaga Hristove ljubavi ispuni i ujedini u plemenitosti i praštanju, jačajući ono dobro u svakom od nas", naveo je Jokić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić čestitao Vaskršnje praznike patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve i poželio da ih provedu u zdravlju i miru.

"Ovaj praznik nas podsjeća da je neophodno njegovati ljubav i poštovanje prema bližnjima, kao i zajedništvo, koje nas podstiče da postižemo napredak i blagostanje. U vremenima izazova, ovaj praznik nam govori da možemo da se izdignemo iznad svih nepravdi, mržnje i da pokažemo snažnu opredijeljenost istinskim vrijednostima. Treba što više svi skupa da jačamo duh jedinstva i solidarnosti među svom našom pravoslavnom braćom i sestrama kao i da snažimo veze nacionalnog i duhovnog identiteta. Želim vam da praznik provedete u miru, zdravlju i blagostanju sa najmilijima. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!“, naveo je Delić u čestitki.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić uputio je čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i sveštenstvu.

"Praznovanje Hristovog Vaskrsenja podsjeća nas na svetost života i čovjekovu neprolaznu odgovornost za svako ljudsko biće. Ovaj hrišćanski praznik nad praznicima opominje da ne podliježemo izazovima koji kvare ljudsku dušu, poziva na mudrost i milosrđe, da činimo dobro i ljude oko sebe usmjeravamo ka dobročinstvu. Okupite svoje najbliže i proslavite Vaskrs u međusobnom poštovanju, razumijevanju i zahvalnosti. Okrenite se istinski jedni drugima, cijenite vrijeme koje provodite zajedno, pokazujte ljubav i njegujte bliskost, jer takav odnos obogaćuje život i donosi bolje sjutra. Neka vam praznični dani proteknu u zdravlju, slozi i radosti. Hristos Voskrese", naveo je Katić.

I lider Force, Genci Nimanbegu, uputio je čestitku povodom Vaskrsa.

"Svim pravoslavnim vjernicima želim srećan Vaskrs, praznik požrtvovanja, praštanja i dobrote. Ovaj sveti dan Vaskrsa je odlična prilika da vjerujemo da će sjutra biti bolje i da zajedno težimo ka tom cilju. Želim da vam Vaskrs donese ljubav, dobrotu, mir, vama i vašim najmilijima", naveo je Nimanbegu.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, čestitao je vjernicima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru.

"Najveći izazov našeg vremena je očuvati mir, kako onaj za koji se svakodnevno moramo aktivno zalagati tako i onaj unutrašnji koji nam donosi spokoj i vedrinu. Želim vam da ovaj Vaskrs donese mir i rasterećenje, kao praznik koji donosi lijepe vijesti. Snaga koju crpimo iz dobrih vijesti i mira koji nosimo u sebi vrijednost je kojom doprinosimo da naše društvo bude bolje, u cjelini. Želim vam srećan Vaskrs i da ga provedete u dobrom zdravlju i porodičnoj harmoniji", navodi se u saopštenju Konjevića.

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović uputio je čestitku pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu povodom nastupajućeg Vaskrsa.

“U ime Bošnjačke stranke i u svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg praznika. Neka radost u ovim prazničnim danima bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumijevanja, širenja plemenitosti i stvaranja sigurnije budućnosti za sve građane Crne Gore. Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima”, navodi se u čestitki Ibrahimovića.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević Vaskrs je čestitao patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i u drugim zemljama.

Knežević uoči Vaskrsa poručuje svim pravoslavnim vjernicima da se "božja volja i vaskrsnuće na našem duhovnom tlu ogledaju kroz istinsko snaženje vjere i postulata pravoslavlja."

Predsjednik DNP-a ukazuje na značaj Vaskrsa kao simbola "vječnog obnavljanja energije dobra i ljudskog razumijevanja i u ovom današnjem nemirnom trenutku na planeti", koji se, kako je kazao, može i treba prevazići u dobroj vjeri za sve narode svijeta. "Pritom u ujedinjenoj želji da iznova, novom snagom razuma, vaskrsnu mir i sloga u čovječanstvu".

Uvjeren da će se pravoslavni vjernici i "ovim svijetlim povodom kakav je sjutrašnji Vaskrs", iznova, sa velikim duhovnim poštovanjem prisjetiti "svijetlih likova velikih duhovnika pravoslavlja, Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i drugih velikodostojnika", Knežević na kraju čestitke poručuje da "luča pravoslavlja najbolje gori uz svjetla ozarenja svih drugih vjera", i da u Crnoj Gori "tako treba da ostane dok je svijeta i vijeka". "Hristos voskrese – vaistinu voskrese", zaključuje.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović čestitao je Vaskrs vjerskim velikodostojnicima i svim vjernicima u Crnoj Gori.

“Vjera nas uči najvišim ljudskim vrijednostima, ljubavi, oprosta, sloge, brige za druge… Neka ovaj veliki praznik bude podsjetnik za sve nas da naše razlike moraju biti razlog jačanja naših veza i dobrih odnosa, a ne suprotno. Želim da predstojeći praznik provedete u toplini vaših domova, dobrom zdravlju, sreći, okruženi onima koje najviše volite. Srećan Vaskrs”, naveo je Šehović.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić čestitao je Vaskrs svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

“Vaskrs, kao jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, vraća nas na ono što je najvažnije u našim životima, u porodicu, među djecu, roditelje, braću i sestre, da zajedno ljubavlju pobijedimo svako iskušenje. Tako i ovog Vaskrsa, moramo prihvatiti da je sve što se dešava iskušenje, u provjeri koliko smo jaki u ljubavi koja se ište od nas, da još jednom pokažemo da se ljubavlju osvaja svijet, da se slogom pobjeđuju razlike, da jedni drugima moramo biti braća i sestre u domovini svih nas, ma kolikom jačinom mjerili naše različitosti. Braćo i sestre, neka u ovom i svim drugim danima pobijedi mir, volimo se sa našim bližnjima i vjerujmo, jer ćemo samo ljubavlju i vjerom pobijediti svako iskušenje i svako zlo. Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse”, naveo je Milačić u čestitki.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović čestitku je uputio svim građankama i građanima koji slave Vaskrs, mitropolitu Mihailu i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve, kao i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Uvjeren sam da će duh Vaskrsa koji simboliše novo rođenje i ljubav među svim ljudima biti prilika da dodatno promsilimo o tome i još snažnije promovišemo takav duh u građanskom društvu. Želim vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i sreći sa porodicama i sa najdražima, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika. Hristos vaskrse", zaključio je Popović.

Ujedinjena Crna Gora čestitala je praznik svim pravoslavnim vjernicama u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima SPC Metodiju, Atanasiju i Dimitriju.

"Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse! Crna Gora i ovaj Vaskrs dočekuje u strepnji i neizvjesnosti. Nažalost ni jedno ni drugo nisu nužna posljedica nekih objektivnih okolnosti nego, prije svega, avanturizma i eksperimentisanja pojedinaca koji su politiku i ozbiljan državni posao podredili ličnim ambicijama i nedoraslom vršljanju po sudbini cijelog naroda. Uvijek se u svjetlosti velikih praznika pokazuje i potvrđuje značaj odgovornosti, žrtve i ljubavi prema drugome. Ne možemo se, nažalost, pohvaliti nečim od onoga što je Hristos darivao svijetu i čovjeku zavjetujući nas na vječnu ljubav i međusobno praštanje. Hristos je među nama, a mi smo u međusobnom pa i ličnom sukobu, raspeti u mržnjama iz kotisuljublja i pohlepe. Molimo se ovih dana Vaskrslome Hristu da nas vrati na puteve sloge i bezinteresne ljubavi. Ugledajmo se na djecu koja praznik dočekuju s radošću i nadom. Ujedinjena Crna Gora poziva sve ljude dobre volje da se odreknemo samoživosti i posvetimo našoj zajedničkoj kući, državi koja je kroz vjekove stradala i razapinjanja sa Hristom neodričući se ni sebe ni svog puta u budućnost. Hristos Vaskrse", navodi se u čestitki lidera Ujedinjene Gorana Danilovića.

Predsjednik Biram Bar - Biram Crnu Goru Radomir Novaković uputio je čestitku mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejskom namjesniku i parohu barskom, protojereju-stavroforu Slobodanu Zekoviću, sveštenstvu i svim vjernicima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru.

"Vaskrs je praznik pobjede dobra nad zlim, pravde nad nepravdom, istine nad neistinom.Vrijeme u kome živimo je onakvo kakvim ga mi učinimo. Zato ovi Vaskršnji dani treba da opomenu i pokrenu sve nas, ali i da nas podsjete na ljepotu zajedništva i potrebu da svi mi, u Baru i Crnoj Gori, doprinesemo međusobnom poštovanju i razumijevanju. Pozivam vas da ovih Vaskršnjih dana budemo solidarni i da pomognemo onima koji nemaju. Zato Vam još jednom želim da u miru, zdravlju, radosti i nadi u bolja vremena koja dolaze provedete sa svojim najmilijima najljepši hrišćanski praznik. Hristos voskrese – vaistinu voskrese", kazao je Novaković.

Bonus video: