Đukanović: Vaskrs da bude podstrek da se zajedno suprostavimo duhovnim i moralnim ponorima čovječanstva

Raznolikost i bogatstvo našeg naslijeđa trajni je izvor inspiracije daljem demokratskom zrijevanju i snaženju prosperiteta naše zemlje", piše u njegovoj čestitki

7411 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku sveštenstvu, vjernicima i građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Đukanović u svojoj čestitki poručuje i da nam poruka ovog svetog dana koji simbolizuje pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, života nad prolaznošću, nade nad očajem, svjetlosti nad tamom, bude još jedan podstrek da se zajedno suprostavimo duhovnim i moralnim ponorima čovječanstva kako bi nadvaladali sebičnost i aroganciju onih koji raspiruju nasilje i rat.

Onima koji slave praznik poželio je da blagi dani u sve domove unesu radost i podstaknu na slogu među bližnjima, ljudima dobre volje, svih vjera i nacija.

Naveo je i da je Vaskrs praznik koji kao izvorno nadahnuće hrišćanske vjere vjekovima daje radost i nadu milionima ljudi, inspirišući ih na dobra djela, hrabreći njihove plemenite težnje ka stvaranju boljeg svijeta.

"Svevremena simbolika praznika Hristova vaskrsnuća kroz žrtvu podnijetu zarad dobra čovječanstva podsjeća nas i na stradalništvo i hrišćansku posvećenost Svetog Vladimira, Kneza Dukljanskog, crnogorskog vladara, temeljnim vrijednostima zajedništva duboko utkanim u građansku matricu savremenog crnogorskog društva. Raznolikost i bogatstvo našeg naslijeđa trajni je izvor inspiracije daljem demokratskom zrijevanju i snaženju prosperiteta naše zemlje", piše u njegovoj čestitki.

Đukanović dodaje i da je Crna Gora danas sa svojim postignućima, istorijom, kulturom i baštinom neodvojivi dio evropskog civilizacijskog kruga.

"Kontinenta koji se nakon Drugog svjetskog rata, uzdigao zahvaljujući snazi duha solidarnosti, razuma i razumijevanja, nadvladavši naslijeđena suparništva, ideologije civilizacijskog posrnuća i egoizam pojedinačnih interesa", kazao je on.

Nažalost, ističe Đukanović, protekli mjeseci su bili "zastrašujuće i uznemirujuće vrijeme bolnog otriježnjenja za sve".

"Svjedoci smo nasilja i razaranja za koje smo svi vjerovali da su daleko iza nas. Mimo svakog smisla za pravo i moral, ničim izazvanom invazijom na Ukrajinu, suočeni smo s ratnim stradanjima i patnjom ljudi u Evropi, koja nam je zajednički dom", rekao je on.

Bonus video: