U Nikšiću formiran lokalni ekološki parlament

Predstavnici nevladinih organizacija, građana i lokalne uprave zajedno za bolju životnu sredinu

4673 pregleda 1 komentar(a)
Sa osnivanja Eko parlamenta, Foto: NVO Morakovo
Sa osnivanja Eko parlamenta, Foto: NVO Morakovo

U Nikšiću je formiran lokalni ekološki parlament koga čine predstavnici nevladinih organizacija, građana i lokalne uprave, a za predsjednicu je izabrana Olivera Lučić, profesorica biologije u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi i koordinatorka eko škole. Izabran je i Savjet koga čine 24 člana, kao i kandidat za tzv. “zelenu stolicu” u lokalnom parlamentu Miodrag Karadžić, predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić i dugogodišnji ekološki aktivista.

Uloga ekološkog parlamenta, koji je formiran u sklopu projekta “Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj”, koji realizuje Udruženje za očuvanje prirode i promociju turizma “Morakovo” u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative, biće promocija instrumenata zelene tranzicije.

”Lokalni ekološki parlament je novi kohezioni model građanskog učešća u održivom lokalnom razvoju, uzimajući u obzir osnovni koncept ekonomike prirodnih resursa i životne sredine - koncept održivog razvoja. Misija ‘zelene stolice’ je mehanizam unaprijeđenja komunikacije sa zakonodavnom granom vlasti na lokalnom nivou. Uspostavljeni mehanizam, jedini takve vrste, u svrhu je ostvarivanja uticaja na poboljšanje zakonskih predloga u oblasti životne sredine”, kazala je Radmila Bajagić, koordinatorka projekta.

Oba ova instituta, prema njenim riječima, unapređuju saradnju sa lokalnom samoupravom, organima lokalne uprave i javnih službi i saradnju sa nevladinim organizacijama i medijima, ključnim akterima za prepoznavanju izazova i stvarnih potreba zajednice u javnim politikama životne sredine.

Projekat je podržan kroz program “OCD u Crnoj Gori, od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), Politikon mreža i Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP), a finansiran od EU. Projekat se sprovodi na teritoriji opština Nikšić i Danilovgrad.

Bajagić je istakla da su za EU, kada je riječ o zaštiti životne sredine, značajna dva procesa - decentralizacija političkih aktivnosti i uključivanje građana u odlučivanje.

Kako je istakla, spremnost građana da participiraju u sistemu zaštite životne sredine ogleda se i u njihovoj zainteresovanosti da se pojača međusobna saradnja, a to se, kako je kazala, može postići lokalnim ekološkim parlamentom, koji predstavlja neformalnu platformu ekoloških vrijednosti čiji je cilj da omogući zajednicama i kreatorima politike da bolje razumeju učešće građana u upravljanju politikama životne sredine.

”U okviru lokalnog ekološkog parlamenta jača se uloga civilnog sektora sa mogućnošću suštinske participacije u procesu kreiranja politika i donošenja odluka, kao i njihov monitoring i evaluacija u oblasti zaštite životne sredine i ljudskih prava. To je mehanizam koji će dodatno osnažiti i institucionalizovati saradnju i funkcionalnu vezu resornih institucija sa nevladinim sekrorom, univerzitetima, institucijama i stručnim pojedincima koji posjeduju značajno znanje i iskustvo (često deficitarno) i građanima, korisnicima prirodnih resursa, i medija, kao aktera za veće aktivno učešće u očuvanju bioiverziteta zaštite životne sredine i otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promjene, radi održivog i ravnomjernijeg ekonomskog razvoja crnogorskog društva”, istakla je Bajagić.

Osnivanju lokalnog ekološkog parlamenta, kome je prethodio seminar, prisustvovali su predstavnici 14 nevladinih organizacija, lokalne samouprave i lokalnih institucija.

Bonus video: