Bošnjak: UCG da odustane od gradnje kula, posvetiti se studentima i nauci

"Pomozite ovoj zemlji da znanjem krene naprijed, a manite se stambenog biznisa", poručila je potpredsjednica Skupštine

9148 pregleda 23 reakcija 26 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene) apelovala je da se pod hitno obustavi najavljena gradnja poslovno-stambenih kula Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kazala je kako je šokirana činjenicom da UCG ponovo planira da krene u biznis izgradnje poslovno-stambenih objekata, kao i time da i novi menadžment "ne može da se otme ovom, izgleda, vrlo privlačnom i unosnom poslu".

"Umjesto da se detaljno preispitaju nebrojene malverzacije prethodnih upravljačkih struktura oko izgradnje, raspodjele i prodaje stanova i poslovnih prostora, koje su urušavale ugled Univerziteta, posebno ona gdje je rektor Stanković prodao svojim partijskim kolegama poslovne prostore po jednoj cijeni, a onda ih odmah po višestruko većoj, ali sad u ulozi predsjednika Savjeta Agencije za telekomunikacije, od istih njih kupio i da se konačno stavi tačaka na to, ponovo imamo kontinuitet stambeno-poslovnog biznisa", saopštio je Bošnjak.

Kazala je da državni univerzitet treba napokon posvećeno da krene da vodi računa o svojoj primarnoj djelatnosti, obrazovanju studenata i naučno-istraživačkom radu, da stvori adekvatne uslove za realizaciju tih aktivnosti, da se dovrši izgradnja naučno-tehnološkog parka i izgradi Institut za razvoj, krene sa poslovnim inkubatorima...

"To treba da bude 'biznis' Univerziteta, a ne ponovno pretvaranje Univerziteta u građevinsku firmu. Porazno. Zar nijesu dovoljne tri velike univerzitetske stambene zgrade izgrađene u poslednjih petnaestak godina", dodaje Bošnjak.

Kazali je da univerzitet "nije Zetagradnja", već naučno-obrazovna institucija.

"Treba samo vidjeti na šta liči zgrada tehničkih fakulteta sa sve onim plastičnim lamama u holovima kad pada kiša jer na sve strane prokišnjava, da ne govorim o njenoj energetskoj neefikasnosti. Autoriteti nijesu u stanju ili ne žele da se izbore, evo decenijama, da se ona renovira. Laboratorije pojedinih univerzitetskih jedinica su opremljene zastarelom i neadekvatnom opremom na kojoj se ne može dobiti rezultat primjeren jednom seminarskom radu, a ne konkurentan koji bi mogli publikovati u eminentnom međunarodnom časopisu što se traži za izbor u zvanje... Toliko toga ima da se popravi, unaprijedi i učini dostojnim ove možda i najznačajnije državne instituciji. Menadžment izgleda ne haje, jer im se očigledno oslačao stambeni biznis. Akademska zajednica na sve ovo opet ćuti, iako je navodno osvježilo. Sramno. I ne zaslužuju bolje", kazala je potpredsjednica Skupštine.

Treba, kako je navela, vidjeti i zgradu Arihtektonskog fakulteta, "onako nedovršenu i jadnu". "S obzirom koji kadar taj fakultet treba da iznjedri, očekivati je da to bude reprezentativno zdanje, da odiše spojem estetike i funkcionalnosti a mi imamo onaj 'pokušaj zgrade' koji predstavlja zastiđe i blam pred svakim brucosem koji upiše studije arhitekture. I umjesto da na ovome porade, nadležni to i ne primjećuju."

Bošnjak je kazala da je njeno razočaranje tim veće, što je sigurna da menadžment Univerziteta odlično zna kako izgledaju studentski kampusi po svijetu. "Ti šarmantni, mali akademski gradići, zelene oaze. Zašto ako već hoće da grade, makar ne posegnu za izgradnjom nekog studentskog kulturnog centra sa bioskopskom i pozorišnom dvoranom, nekog adekvatnog restorana-menze za studente i akademsko osoblje, univerzitetske bolnice, studentskog stadiona sa atletskom stazom, studentske turističke agencije, zgrade univerzitetske biblioteke sa čitaonicama, suvenirnice, već za stambeno poslovnim kulama od deset spratova i to na uštrb zelenih površina. A ako šta krasi sve studentske kampuse to su zelene površine. No, izgleda 'biznis je biznis' treba olako zaraditi, a ko haje za studente, nauku i javni interes..."

Do koje mjere je, kako smatra ova ideja neprimjerena, govori i činjenica da je Strukovna komora arhitekata u okviru Inženjerske komore Crne Gore, "što je rijetkost, javno reagovala". "Sama ta činjenica je porazna za Univerzitet. Zato gospodo, ne blamirajte instituciju i posvetite se studentima, njihovom obrazovanju, posvetite se nauci, razvoju, pomozite ovoj zemlji da znanjem krene naprijed, a mani te se stambenog biznisa", zaključuje Bošnjak.

Bonus video: