Zapošljavanje mladih glavna tema

Kako je saopšteno iz EU Info centra, pored zapošljavanja mladih, u sklopu Dijaloga, nadležne institucije ponudile su sedam tema, odnosno konkretnih načina da se riješe neki od problema sa kojima se suočavaju mladi

2909 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU Info centar
Foto: EU Info centar

Zapošljavanje mlađe populacije u Crnoj Gori krovna je tema kampanje “Dijalog sa mladima”.

To je juče saopšteno iz EU Info centra.

Ovu kampanju zajednički sprovode Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, EU info centar, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta uz podršku Regionalniog savjeta za saradnju i krovne organizacije “Mreža za mlade Crne Gore” kao i drugi resori i organizacije - Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja i veliki broj organizacija mladih - EYCA, Unija mladih preduzetnika, Studentski parlament, Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka, Radio Krš i Portal Makanje.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, pored zapošljavanja mladih, u sklopu Dijaloga, nadležne institucije ponudile su sedam tema, odnosno konkretnih načina da se riješe neki od problema sa kojima se suočavaju mladi.

”I to nije sve. Mladi su pozvani da kroz popunjavanje upitnika iznesu sve probleme sa kojima se suočavaju. Nakon prikupljanja podataka iz procesa konsultacija, eksperti će zajedno sa studentima raditi na izvještaju i definisati podteme”, navodi se u saopštenju.

Preciziraju i da će se izvještaj koristiti za “definisanje opštih tema o kojima će se razgovarati sa donosiocima odluka tokom konferencije koja će se održati krajem maja”.

”Cjelokupna kampanja pored online Dijaloga, podrazumijeva i 31 događaj širom Crne Gore i jedan centralni - Dijalog sa mladima i nadležnim institucijama”, naglasili su.

U saopštenju se navodi i da “gotovo da nema grada u kojem se ne održava bar jedna od ukupno 31 predviđene radionice ili konsultacija u sklopu kampanje”.

”Dijalog sa mladima nije važan samo za mlade, već je možda i važniji za kreatore politika, kako bi stekli uvid u potrebe i želje mladih i usmjerili politike u tom pravcu. Evropski političari i institucije imaju već dugo imaju praksu uključivanja mladih u kreiranje politika. Kampanja ‘Dijalog sa mladima’ ima namjeru da jedan od njenih rezultata bude upravo i stvaranje okvira da se dijalog crnogorskih donosioca odluka i mladih institucionalizuje i nastavi i nakon što se sama kampanja završi. Kampanji je prethodila istoimena pilot inicijativa, kao uvod u 2022, koju je Evropska komisija proglasila za godinu mladih”, pojasnili su iz EU Info centra.

Bonus video: