Nezakonit profit pojedinaca od smrti pacijenata?

Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici prošle sedmice dostavljena je krivična prijava zbog naplate oblačenja pokojnika, ali da za to nije dobijen račun. Iz KC tvrde da se ta usluga naplaćuje isključivo na zahtjev porodice, uz obavezan račun, da je u posljednjih godinu ta usluga zvanično naplaćena tri puta. Pozivaju građane koji uoče eventualnu nepravilnost da je prijave ustanovi

42714 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Ustanova ranije prijavila naplatu kesa za preminule od kovida, Foto: Luka Zeković
Ustanova ranije prijavila naplatu kesa za preminule od kovida, Foto: Luka Zeković

Zbog navodnih zloupotreba u Centru za sudsku medicinu Kliničkog centra (KC), gdje se oblačenje pokojnika naplaćuje u iznosu od četrdesetak eura bez izdavanja računa, prošle sedmice podnesena je nadležnom tužilaštvu krivična prijava protiv rukovodilaca i zaposlenih...

U KC, međutim, tvrde da se ta usluga po cjenovniku naplaćuje isključivo na zahtjev porodice, uz obavezan račun, da je u posljednjih godinu ta usluga zvanično naplaćena tri puta, te da svi građani koji uoče eventualnu nepravilnost treba da budu od pomoći toj ustanovi.

Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici prošle sedmice dostavljena je krivična prijava protiv direktorice Centra za sudsku medicine Žanke Cerović, njenog prethodnika Miodraga Šoća, glavne sestre i zaposlenih u mrtvačnici.

Podnositeljka prijave navodi da je, unazad godinu, porodicama naplaćeno u dva navrata po 40 eura za oblačenje pokojnika, ali da nije izdat račun, te moli policiju i tužilaštvo da ispita dokumentaciju i provjeri sa građanima da li su imali slično iskustvo u mrtvačnici.

Takođe, navedeno je da su porodicama pokojnika preminulih od kovida naplaćene i kese. Ove navodne zloupotrebe, u vezi sa prodajom plastičnih kesa u mrtvačnici, policiji i inspekciji prijavila je i uprava KC u februaru ove godine.

Iz ODT su prošle sedmice “Vijestima” kazali da je krivična prijava podnijeta u tom tužilaštvu i da će biti evidentirana u krivični upisnik za poznate učinioce i dodijeljena u rad državnom tužiocu, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva. Odgovorili su i da je prijava anonimna.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da je na osnovu Člana 42. “Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju “, “Službeni list Republike Crne Gore” broj 39, od 9. 6. 2004. godine, urađen Cjenovnik usluga Centra za patologiju i sudsku medicinu u kojem se pod rednim brojem 22 nalazi i usluga oblačenja umrlog, čija cijena iznosi 42,60 eura.

”Oblačenje pokojnika se vrši isključivo na zahtjev članova porodice, koji nakon završetka istog dobijaju prilog računa na kojem stoji vrsta odrađene usluge sa cijenom, a zatim u Službi za obračunske poslove Kliničkog centra uplaćuju sredstva i dobijaju fakturu za odrađenu uslugu”, navode iz KC.

Kazali su da radnim danima nakon 15 sati i vikendom nije moguće ni platiti ni naplatiti ovu uslugu, ali porodica dobija dokumentaciju sa izvještajem o pruženim uslugama, koja se naknadno plaća tokom radnog vremena računovodstva gdje se i izdaje račun.

”Ipak, i ovu priliku koristimo da apelujemo na sve građane da svaku eventualnu uočenu nepravilnost prijave i budu nam od pomoći da na čistac izvedemo bilo koji mogući pojedinačni slučaj zloupotreba. Usluga oblačenja pokojnika se rijetko koristi u KC i od početka ove godine iskorišćenja je u tri slučaja”, odgovorili su iz KC.

U upravi ove zdravstvene ustanove tvrde da za sada nemaju povratne informacije o njihovoj ranijoj prijavi zbog sumnje u vezi sa naplaćivanjem kesa za pokojnike porodicama žrtava koronavirusa.

Upravi policije i Upravi za inspekcijske poslove ranije su prijavili dva slučaja u kojima su, kako se sumnja, porodicama preminulih od kovida naplaćivane kese, a nadležnima su pojasnili da taj materijal obezbjeđuje ustanova.

Iz KC su kazali da su ovim povodom dali izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je ranije upravama policije i inspekcije dostavljena kopija dokumentacije.

Bonus video: