Dio nastavnika u Srednjoj stručnoj školu u Bijelom Polju radi bez licenci i stručnog ispita

Iz škole su kazali da je problem evidentan, ali da je nastao iz objektivnih razloga

10046 pregleda 9 komentar(a)
Srednja stručna škola u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Srednja stručna škola u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dio nastavnika u Srednjoj stručnoj školu u Bijelom Polju ne posjeduje licence za rad, 12 nastavnika nemaju položen stručni ispit, a neki rade bez odgovarajućih diploma.

To se navodi u zapisniku Uprave za inspekcijske poslove, nakon prijave kojim je zatraženo da se izvrši inspekcijski nadzor u Srednjoj stručnoj školi za ispunjavanje uslova za angažovanje, adekvatnih diploma i postojanja licenci u skladu sa aktom o sistematizaciji za sve zaposlene.

Iz te škole su kazali da je problem evidentan, ali da je nastao iz objektivnih razloga.

Prosvjetna inspektorka Amra Hodžić je obavila inspekcijski nadzor 15. aprila i konstatovala da “dva nastavnika, angažovana ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, ne posjeduju važeću licencu za rad u obrazovno vaspitnoj ustanovi, jer su iste istekle 2019. godine a nijesu obnovljene.

”Takođe, inspektorka nalazi da 12 nastavnika, angažovanih ugovorom do 30 dana, nemaju položen stručni ispit ni licencu za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, kao i da četiri nastavnika, angažovanih ugovorom o radu do 30 dana ne posjeduju odgovarajuću diploma za sve nastavne predmete ili određeni broj predmeta”, navodi se u obavještenju o izvršenom inspekcijskom nadzoru.

Inspektorka je naložila subjektu nadzora da otkloni utvrđene nepravilnsti u propisanom roku i o tome obavijesti inspektorku.

”Prosvjetna inspektorka je, u cilju utvrđivanja pravilne i pravične odluke subjektu nadzora ukazala da za devet nastavnika, od kojih osam angažovanih ugovorom o radu na neodređeno i jednog nastavnika zaposlenog ugovorom o radu, do 31. avgusta dostavi Centru za stručno obrazovanje diploma i nastavne predmete, module koje trenutno izvode ovi nastavnici, zatraži mišljenje da li isti mogu izvoditi nastavu iz predmeta, modula na kojima su trenutno angažovani”, navodi se u obavještenju o inspekcijskom nadzoru.

Nakon dostavljenog mišljenja, Centar za stručno obrazovanje je dužan da obavijesti inspektorku Hodžić.

Problem nastao iz objektivnih razloga, zbog korona virusa

VD direktora škole Vidran Kljajević kazao je da je tačno da je, nakon anonimne prijave došla prosvjetna inspekcija, i našla desetak odsto profesora i stručnih saradnika u nastavi, kojima je licenca nedavno istekla, i istakao da je problem nastao iz objektivnih razloga.

”Razlog je dvogodišnje trajanje pandemije u kojem je organizovan veoma mali broj seminara, koje je zbog mjera koje su vladale pohađao veoma mali broj. To smo prenijeli inspekciji i zbog toga što su te okolnosti nastale iz objektivnih razloga, inspekcija nije izrekla zabranu rada tim nastavnicima, već je bila tolerantna i ostavila rok da kolege otklone nepravilnosti, da ubrzano odslušaju seminare, kako bi produžili licence”, kazao je Kljajević, napominjući da takvih slučajeva ima u svim crnogorskim školama.

Bonus video: