Božović godinama ne prijavljuje imovinu

Božović, koji će voditi izbornu listu DF-a u Budvi, prije nekolike godine prijavio da mjesečno samo od rente zarađuje 5.000, a tada je imao ušteđeno 100.000 eura. Nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto nije dostavio imovinski karton

59507 pregleda 131 reakcija 56 komentar(a)
Ne odgovara na pitanja: Božović, Foto: Skupstina.me
Ne odgovara na pitanja: Božović, Foto: Skupstina.me

Prihodi i imovina poslanika Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Mila Božovića i njegove porodice nisu poznati posljednje dvije godine, jer on nije ispunjavao zakonsku obavezu i Agenciji za sprečavanje korupcije dostavljao imovinske kartone.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da najmanje jednom godišnje podnosi redovan godišnji imovinski karton. Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

”Milo Božović nije dostavio Agenciji redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini ni za 2020, ni za 2021. godinu... U vezi sa nedostavljanjem izvještaja za 2021. godinu, Agencija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Javni funkcioner nije odgovorio ni na pitanja novinara “Vijesti” koji su razlozi za nedostavljanje imovinskog kartona.

Kada je u pitanju nedostavljanje kartona za 2020. godinu, Agencija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, po kome je nadležni sud za prekršaje donio odluku. U istom predmetu, Agencija je u upravnom postupku donijela odluku.

U odluci koja je objavljena u oktobru navodi se da Božović ne samo da nije dostavio redovan godišnji imovinski karton za 2020. godinu, nego ni karton koji se dostavlja u roku od 30 dana od stupanja na funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore. On je na mjesto poslanika stupio na konstitutivnoj sjednici Skupštine 23. septembra 2020. godine, nepunih mjesec poslije parlamentarnih izbora. Božović se tada nije izjašnjavao na rezultate ispitnog postupka Agencije.

Božović je, kako se navodi na sajtu, član skupštinskih Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević najavio je prije dva dana da će upravo Božović predvoditi izboru listu DF-a na prijevremenim izborima u tom gradu. Izbori za Skupštinu opštine Budva zakazani su za 5. jun.

Prema posljednjem redovnom godišnjem imovnskom kartonu za 2019. godinu, tadašnji menadžer Opštine Budva osim plate od 946 eura, svakog mjesca je na ime rente dobijao 5.000 eura, odnosno 60.000 eura za godinu. On je na kraju te godine imao prijavljenu štednju od 100.000 eura.

Božović je, prema kartonu, vlasnik kuća od 91 i 140 metara kvadratnih, od kojih je prvu nekretninu dobio, a drugu stekao gradnjom. Takođe je prijavio da je suvlasnik stana od 33 metra kvadratnih koji je stekao kupovinom, a pored toga ima više stotina metara kvadratnih voćnjaka koje je kupio, a dobio je 600 metara kvadratnih livade i nepokrenosti od 249 metara kvadrarnih koja se vodi pod ostalo.

Pored toga vlasnik je tri automobila - “poršea karere” iz 2007. i dva “mercedesa” iz 2008. i 2011. godine, kao i motora “harli dejvidsom” iz 2006. godine, koje je stekao kupovinom. Takođe ima pet komada oružja starosti od 1972. do 2015. godine, od kojih je najstariji komad naslijedio a ostale stekao kupovinom.

Vlasnik je “Internacional Budva”, ali se navodi da je izvršio prenos prava. Kao direktorica se vodi Dragana Božović. Dragana Božović je, prema kartonu, ime njegove supruge, ali ona nema prijavljenih prihoda. Kao djelatnost “Internacional Budva” navode se restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

On je tada dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: