RTCG neće trpjeti uvrede Pinka

Urednički tim RTVCG i pojedini članovi Savjeta mjesecima su na meti ružičaste televizije, odnosno od trenutka kada je ona umjesto otvorenog agitovanja za vlast, počela profesionalno da izvještava o temama od javnog interesa
114 pregleda 16 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2017. 05:38h

Savjet Javnog servisa nije juče bio spreman da donese odluku o istupanju RTCG iz Medijskog samoregulatornog tijela (MSS), jer ništa nije preduzelo da kazni neprofesionalnost Pink M.

Urednički tim RTVCG i pojedini članovi Savjeta mjesecima su na meti ružičaste televizije, odnosno od trenutka kada je ona umjesto otvorenog agitovanja za vlast, počela profesionalno da izvještava o temama od javnog interesa.

Član Savjeta RTCG Goran Đurović juče je tražio da RTCG istupi iz MSS, u kome je i Pink M. On je kazao da ne smiju tolerisati da ružičasta TV “najbrutalnije vrijeđa” Javni servis i članove Savjeta, kršeći Etički kodeks novinara i profesionalne standarde izvještavanja.

Savjet je, međutim, odlučio da ne izlaze iz MSS-a, dok ne ispita šta je to tijelo učinilo povodom kršenja profesionalnih standarda pojedinih televizija.

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija kazala je da su zbog tih napada podnijeli žalbu Agenciji za elektronske medije (AEM) i da čekaju odluku te institucije.

Član Savjeta Milan Radović (NVO Građanska alijansa) pokrenuo je pitanje, kako je rekao, o padu gledanosti TVCG, što je otvorilo oštru raspravu. Radović se pozvao na istraživanje Telekoma, a u navodima o “padu gledanosti” podržao ga je član Savjeta Mimo Drašković, kazavši da je Javni servis posljednji u svemu.

Đurović je rekao da mu je najbitnije da je RTCG drugi po povjerenju, što je pokazalo posljednje istraživanje Javnog servisa (agencija Defacto), koje je za njega, tvrdi, jedino relevantno.

On je optužio Draškovića da od početka članstva u Savjetu, zastupa i brani interese dugogodišnjeg šefa Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željka Rutovića, brata bivše direktorice TVCG Radojke Rutović.

“Svako ima svoju ulogu u ovom Savjetu, moja je da budemo prvi po povjerenju i da se radi po zakonu, što Radojki Rutović i Radu Vojvodiću ranije nije pošlo za rukom”, kazao je Đurović.

Drašković mu je odgovorio da će vrijeme pokazati ko je kako i za šta radio. On tvrdi da je “najteže kršenje zakona bio Lex specialis koji je "otjerao" Rutovićevu i njen tim sa vodećih mjesta u TVCG.

“Drago mi je što Đurović ne može da utiče na moj izbor prijatelja”, kazao je Drašković.

Direktor TVCG Vladan Mićunović kazao je da članovi Savjeta navođenjem paušalnih podataka o gledanosti daju “izvanredan prostor za manipulacije u medijima”.

“U ovakvoj situaciji kada je ogromni medijski pritisak na RTCG, ovakav način debatovanja samo pojačava pritisak”, kazao je Mićunović.

Savjet juče nije usvojio programsko produkcioni plan radija, televizije i portala Javnog servisa, već su dali preporuke direktorima tih jedinica da se plan unaprijedi. Finansijski izvještaj za prvu polovinu 2017. godine je usvojen.

RTCG je prvih devet mjeseci zaradila upola manje novca od marketinga, u odnosu na prošlu godinu.

Direktorica marketinga Javnog servisa Vanja Šipovac kazala je na sjednici Savjeta da su za prvih devet mjeseci zaradili 579 hiljada eura, dok je za isti period prošle godine prihodovao 1,2 miliona eura.

“Najrealnija procjena je da ćemo do kraja godine, ako se nastavi ovakav tempo, prihodovati oko milion eura”, kazala je.

Milan Radović predložio je da se uradi procjena doprinosa zaposlenih u službi za marketing, i da se na osnovu toga donesu konkretne mjere u smislu osvježavanja kadra i sankcionisanja onih koji nemaju rezultate.

Članovi Savjeta nijesu se detaljno bavili postupanjem Agencije za sprečavanje korupcije i skupštinskom Administrativnim odborom, koji su po anonimnim prijavama otvorili pitanje sukoba interesa za Đurovića, Nikolu Vukčevića i Draškovića. Ivan Mitrović je podnio ostavku u Savjetu zbog odluke ASK.

Mićunović: U TVCG fali odgovornosti, biće još promjena

Mićunović je kazao da nije bilo dovoljno promjene kadra u TVCG i da će još biti uredničkih i novinarskih promjena.

On je to kazao nakon što je Savjet RTCG odlučio da nije prekršen programsko-produkcioni plan ili neki propis premještanjem Nevenke Ćirović iz emisije “Replika” u “Magazin”.

Milan Radović je predložio da se Savjetu podnesu jasni kriterijumi po kojima su smijenjeni i premještani novinari. Mićunović je odgovorio da je “opasno” da Savjet ulazi u organizaciju rada novinara, što je nadležnost direktora. Smatra da određeni novinari ne mogu da kvalitetno pokriju pozicije na kojima rade i da u TVCG fali profesionalne odgovornosti i poštovanja, kao i timskog rada.

Bonus video: