UCG: Posvećeni smo poboljšanju, vlast da obezbijedi budžetsku podršku kako bi se podigao naučni i istraživački rad

Prema njihovim riječima, mnoge tvrdnje date u saopštenju Bošnjak "imaju vrlo malo ili čak nimalo utemeljenja"

8304 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nova uprava Univerziteta Crne Gore (UCG) je u skladu sa raspoloživim sredstvima u potpunosti posvećena poboljšanju na svim poljima, a ono što zakonodavna i izvršna vlast može da uradi po pitanju podizanja naučnog i istraživačkog rada na UCG jeste obezbeđivanje značajnije budžetske podrške.

To su saopštili iz UCG, reagujući na apel potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak da se pod hitno obustavi najavljena gradnja poslovno-stambenih kula UCG, te da bi se trebalo posvetiti studentima i nauci.

Obezbjeđivanjem budžetske podrške bi se, smatraju iz Univerziteta, mnogi naslijeđeni i novonastali problemi uspješnije i brže rješavali.

U saopštenju su istakli da su pokrenuli više projekata od važnosti za poboljšanje kvaliteta i uslova studiranja, ali i rješavanja stambenih potreba zaposlenih Univerziteta Crne Gore, pogotovo mladih istraživača koje treba zadržati u zemlji i vezati za Univerzitet, kao pokretačku snagu budućnosti Crne Gore.

"Dakle, ne radi se ni o kakvom “biznisu”, pogotovo ne o građevinskom, već je po srijedi rješavanje elementarnog egzistencijalnog pitanja naših mladih naučnika i profesora. Stoga, ocjene poslanice Bošnjak na račun ove aktivnosti UCG, odnosno uključenosti njegove uprave u istom, smatramo krajnje neprimjerenim. Tim prije što je upravo potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak, svoje stambeno pitanje riješila koristeći praksu Univerziteta Crne Gore koju naprasno kritikuje u svom obraćanju. Takvu istu mogućnost, koju su iskoristili mnogi u prethodnom periodu, s pravom očekuju i danas naše kolege sa Univerziteta Crne Gore, među kojima je veliki broj izvanrednih mladih naučnika. I to ne bi trebalo da zavisi ni od jedne uprave, već da bude ustaljena praksa, sve dok država ne uspostavi neki bolji, efikasniji mehanizam koji obezbjeđuje dobre uslove za život i rad svog naučnog kadra. Vjerujemo da je to moguće i da će se upravo na tom polju kvalitetnije iskazati progresivna uloga poslanika Skupštine Crne Gore, među kojima je i Bošnjak", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, mnoge tvrdnje date u saopštenju Bošnjak "imaju vrlo malo ili čak nimalo utemeljenja".

"Najprije, s obzirom da je upoznata sa Zakonom o budžetu, poslanica zna da nisu predviđeni nikakvi ozbiljniji infrastrukturni zahvati na objektima UCG iz budžetskih sredstava. Sopstvenih sredstava, zahvaljujući opet Zakonu o visokom o obrazovanju, na žalost, skoro i da nemamo. Stoga, jedini preostali način koji UCG ima po pitanju rješavanja nagomilanih infrastrukturnih problema je kandidujući svoje projekte kod Upravе javnih radova, u skladu sa zakonskom procedurom. S tim u vezi, moramo istaći da smo prethodne godine bili veoma uspješni. Tako smo, koristeći prethodno opisane mehanizme, obezbijedili više od pet miliona eura za poboljšanje infrastrukturnih uslova. I to nije sve", navode oni.

Kada je riječ o zdanju Arhitektonskog fakulteta, dodaju da je javnost upoznata da je "nakon niza bezuspješnih pokušaja u prethodnom periodu", ove godine UCG kandidovao i konačno dobio projekat rekonstrukcije i nadogradnje ove zgrade, te da je vrijednost te javne nabavke oko 3,5 miliona.

Navode i da začuđuje opaska o nedovoljnom ulaganju u “ozelenjavanje” univerzitetskog kampusa, "jer nema baš nimalo pokrića".

Upravo je to oblast u kojoj se nova uprava UCG-a najsnažnije angažovala, ističu oni, pa su i rezultati kako kažu očigledni za svakog ko je zakoračio u kampus UCG-a poslednjih mjeseci.

Navode i da je pri kraju uređenje "bezmalo 30.000 metara kvadratnih nove parkovske površine", a da je devastirani i zapušteni prostor u blizini zgrade Tehničkih fakuleta pretvoren u "impresivan park".

"U kultivisanje te površine je, i to dominantno iz donacija, uloženo više od 150.000 eura. Dakle, UCG je vrlo odgovorno u duhu politike “zelenog univerziteta” obezbijedio veliku zelenu oazu za univerzitetsku zajednicu, ali i za sve građane Podgorice", kazali su iz te institucije.

Dodaju i da je Univerzitet raspisom konkursa za idejno arhitektonsko rješenje za zgradu u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih, predvidio humanizovanje krova podzemne garaže u površini od oko 9.000 metara kvadratnih, pretvarajući ga u zeleni javni prostor. "Upravo se time obezbjeđuje „zeleni balans“ koji je narušen neplanskim rješenjem postojećeg parking prostora između dvije postojeće zgrade koje su izgrađene na zemljištu UCG-a. Podsjećamo da ta “asfaltna pustinja” egzistira više od deset godina, te da je ovo prvi ozbiljniji pokušaj da se taj problem riješi".

Istakli su da je u toku tender za rekonstrukciju Toplane Univerziteta u iznosu od 847.000 eura, a da je to među brojnim infrastrukturnim projektima koje je uprava pokrenula.

U planu je, kažu oni, i djelimična rekonstrukcija zgrade tehničkih fakulteta, ali i nastojanje da se kroz programe energetske efikasnosti zgrada kandiduje za temeljnu rekonstrukciju. "Intezivno se radi na tome, ali s obzirom na to da se radi o finansijski veoma zahtjevnom projektu, UCG je potrebna pomoć države i međunarodnih kreditnih institucija".

Za ovu godinu planiran je nastavak izgradnje kompleksa objekata Akademije umjetnosti na Cetinju, izgradnja nove zgrade Filološkog fakulteta u saradnji sa opštinom Nikšić, kao i realizacija izuzetno vrijednog projekta biblioteke Pravnog fakulteta, dodaje se u saopštenju, a ističu da je sve navedeno dostupno u podacima plana javnih nabavki Uprave javnih radova za 2022.

"Što se tiče prigovora vezanog za pitanja “studentskog standarda”, kao što su pitanje smještaja, „studentskog kulturnog centra sa bioskopskom i pozorišnom dvoranom, restorana-menze“ i sličnih sadržaja, poslanica Bošnjak dobro zna da to nije, niti može biti u nadležnosti Univerziteta Crne Gore, već resornih Ministarstava. UCG ulaganjem u izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih svakako i svojim studentima obezbjeđuje bolje uslove za rad i obrazovanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: