Predstavnici GA i HRA na sjednici Komiteta UN protiv torture

U izradi izvještaja učestvovali predstavnici Građanske alijanse, Akcije za ljudska prava, Phiren amenca, kao i predstavnici Evropske mreže za apatridiju

4905 pregleda 1 komentar(a)
Palata Vilson u Ženevi u kojoj zasijeda Komitet protiv torture, Foto: Shutterstock
Palata Vilson u Ženevi u kojoj zasijeda Komitet protiv torture, Foto: Shutterstock

Predstavnici Građanske alijanse (GA) i Akcije za ljudska prava (HRA) učestvovaće sjutra na redovnoj sjednici Komiteta Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture, na kojoj će predstaviti izvještaj o Crnoj Gori.

Iz GA su kazali da će predstavnici te NVO Ivana Đođić i Pavle Ćupić predstaviti izvještaj o Crnoj Gori, dok su iz HRA saopštili da će izvršna direktorica Tea Gorjanc Prelević govoriti posebno o "uvjerljivim prijavama iznuđivanja iskaza u crnogorskoj policiji i nedostacima djelotvornih istraga tih prijava".

Iz GA su kazali da će sjednica Komiteta UN-a biti održana sa predstavnicima civilnog sektora, u okviru priprema za razmatranje stepena implementacije Konvencije protiv torture sa delegacijom Vlade narednih dana.

Sjednica će biti zatvorena za javnost.

Iz GA su rekli da će Đođić putem onlajn platforme predstaviti izvještaj o stanju ljudskih prava osoba koje se nalaze u postupku za utvrđivanje statusa lica bez državljanstva apatrida i lica koja su u riziku od apatridije.

Oni su naveli da su na izradi tog izvještaja učestvovali sa predstavnicima crnogorskih nevladinih organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava i Phiren amenca i predstavnicima Evropske mreže za apatridiju.

Ćupić će, kako je saopšteno, prisustvovati uživo sastanku u Ženevi, gdje će ukazati na postupanje granične policije prema osobama koje ulaze u Crnu Goru korišćenjem neregularnih ulaznih mjesta.

Navodi se da će dio izlaganja biti posvećen i predugom zadržavanju osoba u Centru za prihvat stranaca, što je direktna posljedica trajanja procedura za rješavanje njihovog statusa, kao i odnosu službenika koji ne prave razliku između lišenja slobode i ograničenja slobode kretanja.

Iz GA su dodali da je izlaganje njihovih predstavnika u te dvije oblasti zasnovano na podacima i rezultatima projekta GA Pružanje pravne pomoći tražiocima azila, licima sa odobrenom međunarodnom zaštitom, licima u riziku od apatridije i izbjeglicama sa prostora bivše Jugoslavije, uz podršku Kancelarije UNHCR u Crnoj Gori, a koji sprovode od 2019. godine.

“Pored tematskog dijela na kojem sarađujemo sa kancelarijom UNHCR, Ćupić će pred Komitetom govoriti o temama kao što su policijska solidarnost, postupanje policijskih službenika tokom ustoličenja vjerskog poglavara na Cetinju, ali i o stanju u prostorijama za zadržavanje u policijskim stanicama”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su naveli da će u srijedu i četvrtak predstavnici crnogorskih državnih organa voditi dijalog sa članovima Komiteta o statusu sprovođenja Konvencije protiv torture.

“Sjednice posvećene Crnoj Gori, od sjutra do četvrtka, dio su redovnog 73. zasijedanja Komiteta UN-a protiv torture, koje traje od 19. aprila do 13. maja, a pored Crne Gore, biće razmatrani izvještaji za Island, Kubu, Irak, Urugvaj i Keniju”, kaže se u saopštenju.

Komitet UN-a protiv torture dio je Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava (OHCHR), sa osnovnim zadatkom da prate primjenu Konvencije UN-a protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih postupanja (UNCAT), kao jednog od ključnih globalnih mehanizama za prevenciju torture.

Nakon što država ratifikuje Konvenciju, svaka država članica UN-a dužna je da podnese redovne izvještaje o ispunjavanju obaveza iz Konvencije. Izvještaji se razmatraju na sjednicama Komiteta.

“Nakon dijaloga Komiteta i državne delegacije, Komitet će dati preporuke o tome kako Crna Gora može napredovati u implementaciji konvencije”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su saopštili da su Komitetu protiv torture dostavili poseban izvještaj u kome je predstavljeno petnaest prijava iznuđivanja iskaza u 2020. i 2021. godini, od kojih je u osam slučajeva analizirano i što je tužilaštvo do sada uradilo da te prijave istraži. Od svih prijavljenih slučajeva, jedino je u slučaju Marka Boljevića državna tužiteljka Romina Vlahović optužila petoricu inspektora kriminalističke policije, ali je sud već dva puta odložio potvrđivanje te optužnice na zahtjev optuženih policajaca, ukazuju iz te NVO.

Kazali su da će Gorjanc Prelević ukazati i na nedostatke garancija nezavisnosti sudstva, posebno u pogledu Sudskog savjeta i njegove prakse, i činjenice da je bivša predsjednica Vrhovnog suda i članica Sudskog savjeta u pritvoru pod sumnjom da je trgovala presudama Vrhovnog suda za potrebe organizovane kriminalne grupe.

"Komitet posebno zanimaju istrage ratnih zločina, pa će Gorjanc-Prelević istaći da su posle dugogodišnjeg perioda izostanka adekvatne inicijative crnogorskog tužilaštva, sve nade usmjerene na novoizabranog Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića", dodaje se u saopštenju.

Ona će, kako se navodi, zajedno sa kolegama iz Građanske alijanse, Phiren Amenca i Evropske mreže za pitanja apatridije poslije kraćeg uvodnog izlaganja u drugom dijelu sesije odgovarati na pitanja članova i članica Komiteta.

"Akcija za ljudska prava je i ovaj put, kao i 2014. i 2008. godine Komitetu dostavila svaobuhvatan alternativni izvještaj o primjeni Konvencije sa predlogom preporuka koje bi Komitet mogao da da Crnoj Gori. Prema procjeni HRA Crna Gora je ispunila svega trećinu preporuka koje je Komitet dao 2014. godine, od kojih većinu samo na papiru", dodaju iz HRA.

Komitet protiv torture će objaviti Zaključna razmatranja o Crnoj Gori na kraju maja.

U srijedu, 27. aprila u 10 sati će državna delegacija odgovarati na pitanja Komiteta. Sesija se može pratiti preko sljedećeg LINKA.

Sesija sa NVO je zatvorena za javnost.

Bonus video: