Kokošinjci i štale ne idu uz hotele

Građani i vlasnici ugostiteljskih objekata traže da se zabrana sitne i krupne stoke proširi na čitavo naselje Gornji Pažanj, nadležni to odbijaju

9823 pregleda 5 komentar(a)
Hotel (zeleni krov) i dio naselja Gornji Pažanj u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel (zeleni krov) i dio naselja Gornji Pažanj u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Veliki broj primjedbi građana izazvala je Odluka o komunalnom redu, kojom je precizrano u kojim se prigradskim naseljima u Kolašinu smije držati i uzgajati sitna i krupna stoka, naročito u dijelu u kome se navodi da se ta zabrana neće odnositi na veći dio naselja Gornji Pažanj.

Pojedini mještani tog naselja, uključujući i vlasnika hotela “Dream house” Zorana Popovića, tražili su pomjeranje granica zabrane, ali su odbijeni.

”Vlasnik sam hotela sa 4 zvjezdice i onemogućeno mi je da obavljam svoju djelatnost, jer je javna površina uz potok Pažanj uzurpirana divljom gradnjom. Već dva puta sam se obraćao Opštini da se taj dio javne površine uredi, jer su izgrađeni improvizovani drveni, limeni i kartonski objekti u kojima su smješteni stoka, živina, sijeno, stajsko đubrivo, razni otpad ...”, napisao je Popović u primjedbama na nacrt Odluke.

On Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj podsjeća da su “dužni da primjenjuje zakonske odredbe” i tvrdi da je je do sada već “nanesena šteta turističkom prometu i ugledu hotela”.

Popović kaže da je život u tom naselju “postao nepodnošljiv i onemogućeno bavljenje turizmom, sportom i rekreacijom”.

Mještani podsjećaju da je obećano uklanjanje štala, svinjaca i deponija uz potok Pažanj.

Građani koji su imali prmjedbe na opštinsku odluku su zahtijevali da se granica zabrane držanja stoke pomjeri prema Šljivovici, najmanje do mosta kod kuće Vukovića.

Predlogom Odluke o komunalnom redu, koja će pred odbornicima biti na narednoj sjednici SO, zabranjeno je držanje i uzgajanje sitne i krupne stoke i peradi u granicama od ušća rijeke Svinjače u rijeku Taru. Zatim uzvodno do ispod gradskog groblja, a odatle ulicom prema gradu. Takođe i ulicom prema Željezničkoj stanici do spoja sa Ulicom Milivoja Bulatovića. Zatim, od te saobraćajnice prema zaobilaznici, pa zaobilaznicom do mosta prema Gornjem Pažanju. Stoka se neće moći držati i ugajati ni u naseljima uz potok Pažanj do rijeke Tare.

Sekretarijat je primjedbe mještana i vlasnika hotela u naselju Gornji Pažanj ocijenio kao neprihvatljive.

”Zabranom držanja i uzgajanja sitne i krupne stoke i peradi je obuhvaćen mahom prostor u centru grada, dok je na području u oviru DUP-ova ‘Smailagića Polje’, ‘Breza’ i ‘Sportska zona’ zabranjeno puštanje i napasanje van ograđenih travnatih površina u sopstvenom vlasništvu.... Granice naselja Gornji i Donji Pažanj nijesu određene, a za dio tog područja izvan DUP-a ‘Centar’ donešen je DUP ‘’Sportska zona’, te se stoga zemljište još tretira kao poljoprivredno”, obrazložili su predlagači.

Predlog Odluke inicirala je Grupa birača, koja čini kolašinsku vladajuću koaliciju. Međutim, oni smatraju da tu odluku treba povući iz procedure ili sporni član 50 primjenjivati tek od početka naredne godine. Između ostalog, ocijenili su da će njena primjena uzmemiriti građane.

”Nije vrijeme za donošenje Odluke i treba je povući iz procedure, jer njena primjena može izazvati štete po budžet Opštine, uznemiriti građane, ugroziti njihove životne interese, a nekome i egzistenciju”.

U slučaju da se ne povuče predlog Odluke, predlažu da se u prelaznim i završnim odredbama doda stav ili član koji će glasiti “član 50. Odluke primjenjivati će se od 1. januara 2023. godine”.

Iz Sekretarijata za uređenje prostora, komunalne poslove i saobraćaj podsjećaju da su u obavezi da za IV kvartal blagovremo obrade i pripreme materijal za donošenje Odluke o komunalnom redu.

Primjedbe Grupe birača ocijenili su kao “nejasne”.

Bonus video: