Radovi na Velikoj skeli odloženi za jesen, moguće izmjene

Projekat uređenja prostora ispod ulcinjskog Starog grada bi mogao da bude redigovan u djelovima koji su izazvali talas nezadovoljstva lokalne vlasti, dijela civilnog sektora i mještana

9001 pregleda 4 komentar(a)
Radovi stopirani, Foto: Samir Adrović
Radovi stopirani, Foto: Samir Adrović

Radovi na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada, vrijedni skoro milion eura, odgođeni su za jesen, a projekat bi u međuvremenu mogao da bude redigovan u nekim segmentima čija su rješenja izazvala talas nezadovoljstva lokalne vlasti, dijela civilnog sektora i mještana.

To je zaključeno na sastanku koji je održan krajem prošle sedmice, a kome su prisustvovali zvaničnici Opštine, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, projektanti, predstavnici izvođača radova i NVO “Društvo prijatelja Starog grada”.

Sekretar komunalnih poslova Adnan Alibegu kazao je da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi i da su predstavnici JP, koje finansira projekat i projektanti izrazili spremnost na kooperativnost u smislu izmjena i dopuna projekta milionskog projekta.

Pripremni radovi na parternom uređenju Velike skele počeli su 14. marta ove godine, ali su ekspresno prekinuti i odloženi do daljnjeg jer resor Alibegua nije Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom izdao imperativno rješenje za prolaz teških kamiona i bagera jednosmjernim gradskim ulicama ili kaldrmom do Velike skele.

Zbog toga su, naveo je, na lice mjesta odmah izašli pripadnici komunalne policije i Uprave policije.

Alibegu je tada naveo da je rok na zahtjev JP za prolaz građevinskih mašina preko Pristana do Velike skele bio kratak ali i da nije, njegov sekretarijat ne bi dao zeleno svijetlo sve dok se ne obave dodatni razgovorri o spornom projektu.

Realizaciji tog projekta kategorično se protive iz Opštine kao i iz Društva prijatelja Starog grada. Tvrde da bi prvo jače nevrijeme napravilo haos od planiranog parternog uređenja. Zato smatraju da je taj novac pametnije uložiti u neke druge projekte, prije svega u osposobljavanju Kaceme, izradi kvalitetnih navoza za izvlačenje barki...

Alibegu je ranije “Vijestima” kazao da Ulcinju ne treba još jedan invalidni projekat, poput Kaceme koja je, kako je naveo, apsolutno nefunkcionalna.

Međutim, koordinator JP za opštine Ulcinj i Bar Omer Bajraktari tada je kazao da bi Ulcinj kroz realizaciju milionskog projekta uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera.

Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

Nakon okončanih tenderskih procedura, JP trebalo je da zaključi ugovor sa izvođačem radova za parterno uređenje Velike skele - pristaništa u zoni Morskog dobra u okviru DSL “Stari grad Ulcinj - sektor 63”. Izvođač radova će biti firma DOO “Erlang”, a investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800 hiljada eura. Sa drugom fazom, ukupna investicija iznosi blizu milion eura.

Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada. Tokom izrade Glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena. Bilo je planirano da radovi na parternom uređenju Velike skele, budu okončani za 120 dana.

Bonus video: