Usvojen strateški plan razvoja težak 117,8 miliona eura

Ključni prioriteti Opštine u narednom četvorogodišnjem periodu su povećanje zaposlenosti, razvoj privredne i društvene djelatnosti, unapređenje infrastrukture, dalji razvoj dijaloga i tolerancije

5878 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Plan strateškog razvoja Opštine Bijelo Polje za period 2022-2026. usvojen je danas u lokalnom parlamentu.

Tim dokumentom planirano je da se u razvoj bjelopoljske opštine uloži 117,8 miliona eura kroz 155 projekata.

Kako je kazao predlagač Milorad Rmandić od tog broja, 20 projekata se nastavlja iz prošlog strateškog plana 2017-2021, dok je 128 novih projekata.

“Među ključnim prioritetima Opštine u narednom četvorogodišnjem periodu su povećanje zaposlenosti, razvoj privredne i društvene djelatnosti, unapređenje infrastrukture, dalji razvoj dijaloga i tolerancije”, kazao je Rmandić.

On je, analizirajući prethodni period, kazao da je zabilježen važan pozitivan trend - rast radno aktivnog stanovništva, ali je i povećan broj ranjivih kategorija.

“Imajući u vidu da su posljednje dvije godine protekle u saniranju šteta od Kovida 19, moramo naglasiti da su ciljevi ostali isti, a da je zaspolenost i dalje specifični cilj za naredni period”, kazao je Rmandić.

Istakao je da je drugo što treba da doprinese stvaranju kvalitetnijih uslova za bolji život razvoj prioritetnih djelatnosti, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

“Ukupan prihod privrede trebalo bi da poraste sa 261 milion eura u 2020. godini na 350 miliona u 2026. godini, a broj privrednih društava će porasti za 90. Ono što će značajno poboljšati uslove života stanovništva je unapređenje društvenih djelatnosti, a prioriteti su unapređenje zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, poboljšanje uslova za razvoj kulture i sporta, i unapređenje socijalne zaštite”, rekao je Rmandić, dodajući da je važan cilj koji treba postići i razvoj tehničke infrastrukture kroz rekonstrukciju elektroenergetskih objekata, izgradnju vodovodne mreže, saobraćajne infrastrukture, stambenih i komunalnih objekata i objekata životne sredine.

Sa sjednice SO Bijelo Polje
Sa sjednice SO Bijelo Poljefoto: Jadranka Ćetković

Osvrćući se na realizaciju strateškog plana od 2017-2021 kao i na većinu predizbornih obećanja 2018-2021. godinu, odbornica URA Suada Zoronjić je kazala da je realizacija išla sporo, i da 90 odsto projekata nije realizovano.

“Tu je Đalovića pećina sa 12,5 miliona i obećanih 50 radnih mjesta. SKI centar "Cmiljača" - 15 miliona, obećano 150 radnih mjesta, put Gubavač-Podvrh 14 miliona, kolektor 25 miliona - 30 radnih mjesta, put Ravna rijeka-Cmiljača osam miliona. Od lokalnih projekata tu su bili gradski kej, sportski centar Otoka, trim staza Obrov, ETC centar, Osnovna škola “Dušan Korać”, gradski akva centar, vrtić Zaimovića livade, nova atletska staza, sportska sala u OŠ “Pavle Žižić” u Njegnjevu, otkupni poljoprivredni centar u Potrajcima, fabrika "Simens" vrijedna 20 miliona, koja je, kako je obećano, trebalo da zaposli hiljadu radnika, turistički kompleks Kisjele vode pet miliona i 30 radnih mjesta, a tu je i fabrika "Milk kraft", rekonstrukcija puta Ribarevine - Dobrakovo, vodovod Ribarevine i drugi projekti, dinamična fontana od 100 hiljada eura, šetalište Lješnica- Lim - 900 hiljada eura”, nabrojala je Zoronjić.

Ona se osvrnula i na najavu Opštine oko infrastrukturnih projekata u Opštoj bolnici.

“Iako znate za sredstva koja se tiču bolnice, da sam se lično ja potrudila i amandmanski u državnom parlamentu i obezbijedila sredstva u iznosu od 1,2 miliona eura za interno odjeljenje, takođe milion za magnetnu rezonancu, i ta sredstva sam ja obezbijedila i vi odlično pratite ono što sam uradila. I nije lijepo da se služite nečim što je to već usvojeno, a nadam se i realizovano”, kazala je Zoronjić, dodajući da je dječje odjeljenje donacija Hajriza Brčvaka, te da je sve to zahvaljujući izuzetnom menadžerskom radu dr Kenana Erovića koji je na čelu Bolnice postigao najveće rezultate, veće od svih lokalnih funkcionera u Bijelom Polju. Znači, da od vas koji ste sve ovo obećali ništa niste realizovani, 90 odsto stvari niste realizovali i nadam se da građanima nećete servirati ovu priču a vama savjet da ne obećavate nešto što ne možete", kazala je Zoronjić.

Smolović Krivokapića nazvao "nepomenikom"

Predsjednik Smolović je kazao da je apsolutno netačno da nije realizovano 90 odsto projekata i da je do zastoja došlo do dolaska nove Vlade.

“Ne da smo realizovali Đalovića pećinu, nego smo realizovali 60 odsto poslova. I dok je bio DPS na vlasti i 41. Vlada Duška Markovića sve je realizovano u punom kapacitetu. Kada ste vi došli na vlast, sve je stalo na štetu građana. Je li DPS zaustavio ove radove ili ga je zaustavila vaša nesposobna Vlada? Samo imam jednu dilemu, da li je to iz osvete prema Bijelom Polju ili nesposobnosti, ili je kombinovano. Cmiljača je rađena u punom kapacitetu, sve isprojektovano, rađeno, predsjednik Vlade je bio 15 puta u BIjelom Polju, ovaj sadašnji, nepomenik, nije došao nijednom. Vi ste ga glasali i pričate da treba da vjerujemo vama i takvom predsjedniku koji za dvije godine ni jednom nije došao u zvaničnu posjetu Bijelom Polju, kao ni potpredsjednik Vlade, niti predsjednik Skupštine. Treba da budemo zahvalni za sve što ste obustavili i vi nudite građanima dalje urušavanje sjevera, to je vaša ponuda”, kazao je Smolović.

Što se tiče projekata kazao je da je urađena prva faza kolektora i da je druga spremna.

“Od Opštine su završene sve saglasnosti, elaborati, eksproprijacije i to je konstatovano u izvještajima, ali radi se o procedurama EU. Za šetalište smo sa ministrom Milutinom Simovićem iz prošle vlasti, i sa direktorom Svjetske banke u Bijelom Polju potpisali ugovor, projekat je urađen, sve što je bilo obaveza Opštine, UT uslovi, imovinski odnosi je riješeno. Ministar Vaše vlade Aleksandar Stijović je trebalo da uplati samo 10 odsto učešća, ali nije htio i pored 10 sastanaka. Onda je rekao da nesrećni budžet nije usvojen, a na kraju je rekao da je rasformirao tim koji treba da potroši 22 miliona eura za Plav, Andrijevicu i Berane i da još nije sastavio tim. I vi optužujete mene i ovu vlast da smo krivi za to. Sve stručne kadrove u Opštini je Stijović optustio izaposlio “kladioničare”, i doveo ih za koordinatore i supervizore, ali nisu oni krivi što ne znaju da rade. Otoka se radi, radi se park, dječje igralište, jedino se ne radi fudbalski teren koji je insfinansiran od Fudbalskog saveza i biće građen u Lješnici, bez ijednog centa Opštine”, kazao je Smolović, dodajući da je isprojektovana trim staza, za šta su nađena sredstva, a da je, takođe zbog nove vlasti, usporen projekat izgradnje OŠ ”Dušan Korač”.

Napomenuo je da je novac obezbijeđen i za vrtić na Zaimovića livadama.

“Opština je dala zemljište za izgradnju, izdala UT uslove, novac obezbijeđen ali ne mogu naši ministri, nemaju kad. Ministrica prosvete (Vesna Bratić) se bavi nacionalno-etničkim skupovima, neću je kolokvijano nazvati “Žena Č” neću iskoristiti taj ružan izraz, sve magla. Mi radimo 140 projekta, možda dva kasne, vi za 2 godine jedan šaraf niste postavili, samo prazna priča, magla”, kazao je Smolović, dodajući da izgradnja dinamičke fontane počinje ovih dana.

Imao je poruku i za poređenje dr Erovića sa projektima Opštine.

“Omalovažavate 113 miliona eura iz strateškog plana i krečenje Bolnice i nadstrešnicu katafu poreditite sa četvorogodišnjim radom, sa 140 projekata”, kazao je Smolović.

Nova Vlada je po njemu kriva i zbog toga što fabrika Simens nije otvorena u Bijelom Polju.

Novović: Stanje bezbjednosti je povoljno

Na današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta usvojeni su izvještaji o radu i finansijski izvještaji javnih ustanova, kao i izvještaji o realizaciji programa mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede, i ruralnog i održivog razvoja u prošloj, te programi podsticajnih mjera za ovu godinu.

Šef kriminalistike Centra bezbjednosti Bijelo Polje Veselin Novović je, govoreći o stanju bezbjednosti u toj opštini, kazao da preduzimaju sve mjere i radnje kako bi stanje bezbjednosti podigli na viši nivo, ističući da je stanje povoljno i kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja.

"U tekućoj godini smo imali povećan broj saobraćajnih nezgoda, ali nemamo ni jedno preminulo lice. I u narednom periodu fokus će biti usmjeren na saobraćajne prekršaje koji su uzrok nesreća”, kazao je Novović, dodajući da za prva četiri mjeseca nije bilo ubistava te da je smanjena i stopa kriminaliteta.

Bonus video: