Protest mještana Župe nikšićke: Neće dozvoliti ni odvoženje rude

“Mještani Župe su u svakodnevnom strahu za život djece koja svakodnevno idu u školu", tvrdi predsjednik MZ
182 pregleda 0 komentar(a)
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.10.2017. 17:19h

Savjet Mjesne zajednice (MZ) Župa nikšićka juče je odlučio da 23. oktobra u 11 časova organizuje jednosatni protest upozorenja u mjestu Krstovače, zbog toga što lokalna uprava još nije počela sanaciju puta Rubeža - Morakovo.

Predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović kaže da tokom protesta mještani Župe neće dozvoliti prolaz kamionima koji prevoze rudu.

“Ako se ne krene u realizaciju naših zahtjeva, od 30. oktobra će se vršiti svakodnevna obustava prevoza rude boksita iz župskih rudokopa, sve dok se ne počne sa realizacijom zahtjeva. Put je u katastrofalnom stanju i svakodnevna je prijetnja po život svih učesnika u saobraćaju, što su u svojim izvještajima konstatovale sve nadležne institucije”, navodi Radulović u saopštenju za javnost.

Saopštio je da je razlog za protest i neasfaltirani dio seoskih ulica kojima mještani jedva dolaze do kuća, što je, kako navodi, konstatovala i opštinska komisija.

“Mještani Župe su u svakodnevnom strahu za život djece koja svakodnevno idu u školu i čija bezbjednost je zbog mnogih oštećenja na glavnoj saobraćajnici višestruko ugrožena, pa će u slučaju neželjenih posljedica isključiva krivica biti svih nadležnih državnih organa koji su doveli do ovakve situacije, iako smo mi iz MZ bezbroj puta upozoravali rukovodstvo Opštine na moguće posljedice i nailazili na obećanja koja nikada nijesu realizovana”.

Radulović podsjeća da su članovi Savjeta 10. oktobra održali sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti i firmama “Uniprom metali” i “Bumech” Crna Gora i zatražili od rukovodstva Opštine da im do 13. oktobra odgovore da li će krenuti sa sanacijom puta i asfaltiranjem dijela seoskih ulica.

“Opština je ignorisala naš zahtjev, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da naše živote štitimo na ovaj nepopularan, ali očigledno jedini način, jer smo godinu dana iskazivali volju da se dogovorom rješavaju ovi problemi. Savjet MZ je je svjesan da na ovakav način šteti radu firme ‘Uniprom metali’, koja je u zadnjih godinu dana izlazila u susret zahtjevima MZ, ali i oni su prisustvovali sastancimana na kojima je bilo vidno da Opština nema sluha za naše više nego opravdane zahtjeve”.

Sanacija saobraćajnice, ističe Radulović, ide na ruku i firmi “Uniprom metali”.

Bonus video: