Budva dobija Dnevni centar: Za opremanje 400.000 eura

Krapović ističe da je vlast napravila mnogo kako bi Dnevni centar zaista bio otvoren
0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.10.2017. 17:05h

Ko će biti zadužen za adaptaciju i opremanje gotovo 700 kvadrata poslovnog prostora Opštine Budva u zgradi “Nivel“ namijenjenog za Dnevni centar za omladinu i djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, znaće se danas nakon otvaranja pristiglih ponuda.

Time bi se poslije punih 10 godine stavila tačka na dugo obećavani projekat, na koji čekaju roditelji djece sa smetanjama u razvoju.

Odluka o osnivanju Javne ustanove “Dnevni centar” usvojena na sjednici Skupštine Opštine još u februaru 2014.

Dnevni centar nije opremljen za vrijeme bivše vlasti uprkos tome što je 2015. raspisan tender i izabran izvođač radova.

Proceduru je ubrzala nova gradska uprava, koja je i obećala da će Dnevni centar staviti u funkciju.

Navodeći da je vrijednost tendera 400.000 eura, gradonačelnik Dragan Krapović “Vijestima“ kazao je da je ugovor koji je prethodna vlast zaključila sa kompanijom „Nivel” oko ustrupanja poslovnih prostora za smještaj djece izazvao mnogo problema.

Podsjetio je da su 2014. Opština Budva i “Nivel” zaključili ugovor o vansudskom poravnanju.

“Ugovorom je precizirano da 'Nivel' ustupa uz nadoknadu loklanoj upravi nekretnine, poslovne prostore površine 98, 152, 222 i 223 kvadrata, što ukupno iznosi 695 kvadrata, za 1,73 miliona eura. To je prethodna vlast dogovorila, naravno iz tih i takvih dogovora je proistekao veliki broj problema. To je bilo, nažalost, zamajavanje javnosti i jedne ugrožene grupacije“.

Krapović ističe da je nova vlast napravila brojne korake kako bi Dnevni centar zaista bio otvoren.

“Formirao sam Komisiju za praćenje realizacije radova na završetku Dnevnog centra. Raspisali smo tender za nabavku opreme za potrebe u iznosu od 400.000 eura. Rok po navedenom tenderu ističe 17. oktobra, kada ćemo otvoriti ponude i vidjeti ko se javio i šta je ponudio. Na Skupštini Opštine smo imenovali Upravni odbor Dnevnog centra, Sekretarijat za društvene djelatnosti je dostavio Statut buduće javne ustanove. Po nalogu Sekretarijata za investicije je izvršena unutrašnja adaptacija prostora, odrađeni su pregradni zidovi, rampe i još neke stvari koje su bile neophodni. Radove je, shodno ugovoru, o svome trošku izveo 'Nivel'“.

Krapović kaže da ima otvorenih imovinsko-pravnih pitanja u vezi sa dvorištem budućeg Dnevnog centtra, ali da očekuje da će biti postignut dogovor sa HG “Budvanska rivijera“.

“Ostvarili smo saradnju i kontakt sa Rotari klubom Budva, koji je izrazio namjeru da participira u unapređenju uslova boravka djece u Dnevnom centru. Nadam se da ćemo imati validnu ponudu na tenderu, kako bi što prije počeli sa opremanjem. Vjerujem da se stiču uslovi da poslije punih deset godina Budva konačno dobije Dnevni centar“.

Prema ugovoru o komunalijama iz 2014. koji su zaključili Opština i “Nivel“, podgorička firma je na ime gradnje osmospratnice bila dužna da plati 3,1 milion eura.

Bonus video: