Ministarstvo: Kamenovanje autobusa na Cetinju varvarski čin podstaknut mržnjom

Svi koji teže da Crna Gora u pravom smislu riječi bude slobodna, multinacionalna i multikonfesionalna država moraju biti spremni da osude takvo djelo, poručuju iz ministarstva

16613 pregleda 63 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava osudilo je kamenovanje autobusa u ponedjeljak na Cetinju, kao i svaki vid pokazivanja nasilja nad onima koji su drugačije nacije ili vjeroispovjesti.

U kamenovanom autobusu nalazila su se djeca i omladinci iz Nikšića, okupljeni u neformalnoj crkvenoj organizaciji „Stazama radosti“, predvođeni sveštenikom eparhije budimljansko-nikšićke Vasilijem Brborićem.

Oni su u jednom trenutku u Vladičinoj bašti, ispred Cetinjskog manastira, uz pjesmu „Veseli se srpski rode“ zaigrali kolo.

"Naglašavamo da su ove radnje zakonom strogo zabranjene, a sa moralnog aspekta u potpunosti nedopustive. Ovakav varvarski, anticivilizacijski i antievropski čin mora biti predmet dubokog ispitivanja od strane nadležnih organa, odnosno Uprave policije i tužilaštva, kao i Ombudsmana. Napad na autobus pun djece, vjernika, i to za vrijeme najznačajnijeg hrišćanskog praznika, može se tumačiti kao zločin podstaknut mržnjom ili netrpeljivošću", saopšteno je iz tog resora.

Ističu da svi koji teže da Crna Gora u pravom smislu riječi bude slobodna, multinacionalna i multikonfesionalna država moraju biti spremni da osude takvo djelo.

"Ovim putem podsjećamo da je Cetinje grad koji je oduvijek okupljao narode sa svih strana svijeta i da nečovječne radnje, poput kamenovanja autobusa koji prevozi djecu druge nacionalnosti, ozbiljno prijeti da ukalja imidž koji je Cetinje kao diplomatsko sjedište gradilo vjekovima. Apelujemo na građanke i građane Cetinja, ali i širu javnost, da pokažemo ljepotu Prijestonice i cijele Crne Gore i ujedinimo se u različitostima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: