Renovirana zgrada Biotehničkog fakulteta u Bijelom Polju

Renoviranje zdanja koštalo je 32 hiljada eura, od čega je 80 odsto učestvovalo ministarstvo poljoprivrede a preostala sredstva obezbijedili su Opština Bijelo Polje i Univerzitet Crne Gore

1251 pregleda 0 komentar(a)
Biotehnički fakultet u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Biotehnički fakultet u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i dekanica prof. dr Božidarka Marković, otvorili su juče u Bijelom Polju renoviranu zgradu Biotehničkog fakulteta, koja je izgrađena 1952. godine.

Stijović je kazao da u "imali su poseban senzibilitet prema ustanovi koja je predstavlja temelj razvoja crnogorske poljoprivede i kojom će biti unaprijeđeno obrazovanje na sjeveru".

“Ministarstvo je opredijelilo značajna sredstva za sufinansiranje ovog projekta koji će unaprijediti visoko obrazovanje u sjevernoj regiji, sa posebnim naglaskom na razvoj stočarstva, kontinentalnog voćarstva i ratarstva, dakle, svih onih grana koje su fundamentalne za sjever Crne Gore”, kazao je Stijović.

On je kazao da je uvjeren da će iz Centra za kontinentalno voćarstvo izaći novi stručni kadrovi i stručnjaci koji treba da približe nove tehnologije poljoprivrednicima, što će uticati na povećanje prinosa i kvaliteta proizvodnje. “Ovo je možda najstariji objekat u prosvjeti u Crnoj Gori, a danas izgleda reprezentativno i lijepo, tako da je u suštini sa malo postignuto dosta“, naglasio je Stijović. Dekanica Marković podsjetila je da Centar za kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje postoji još od 1952. godine i da bavi se naučno- istraživačkim radom.

"Od 2006. godine realizuje se jedan od rijetkih studijskih programa - kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje i to i na osnovnim i magistarskim studijama. Međutim, obično za nauku nema dovoljno finansijskih sredstva i rijetko se ulaže u renoviranja, a u poslednjih 15 ak godina, od kada je krenula realizacija studijskog programa, investicije su uglavnom bile u unutrašnjosti zgrade, da bi se pripremili i prilagodili nastavnom procesu”, kazala je ona.

Objasnila je da je renoviranje zdanja koštalo 32 hiljada eura, ministarstvo učestvovalo sa 80 odsto sredstava, Opština i Univenrzitet preostalo, čime je zamijenjena kompletna vanjska bravarija, urađena fasada, unutrašnji radovi, obnovljene podne podloge i drugi radovi, čime su poboljšani uslovi za rad.

Sa jučerašnje svečanosti
foto: Jadranka Ćetković

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Slobodan Jelić izrazio je nadu da će Bijelo Polje i kroz ovaj projekat ostati grad studenata.

"Objektu je bila neophodna rekostrukcija i zadovoljni smo što će studenti imati bolje uslove rada. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju uslova za njihovo školovanje, te da ćemo u Bijelom Polju imati i Pravni i Ekonomski faklutet”, kazao je Jelić.

Zadovoljstvo boljim uslovima za rad izrazila je i prof. dr Đina Božović, rukovoditeljka studijskog programa u Bijelom Polju, ističući da je zgrada dobila onakve okvire kako to zaslužuje jedna visokoškolska institucija.

Bonus video: