Medoks: Nova generacija učenika će biti samouvjerena u rješavanju problema

"Oni će biti usmjereni na rješavanje društvenih problema i stvaranje ekonomskog uspjeha države, a ne na uzroke društvenih podjela", rekla je Medoks

1362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova generacija učenika u Crnoj Gori krenuće u visoko obrazovanje sa digitalnim vještinama i biće samouvjereni u rješavanju problema, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ona je to rekla na konferenciji povodom završetka obrazovnog programa Škole za 21. vijek i projekta Nastavnik za 21. vijek.

"Program Škole za 21. vijek trajao je pet godina, ponosna sam na sve što je postignuto. Program je regionalan i finansiran od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, od deset miliona GBP i pokriva svih šest zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Medoks.

Ona je ocijenila da bi se program rada u Crnoj Gori mogao smatrati najuspješnijim, zahvaljujući ne samo posvećenosti Britanskog savjeta, već i posvećenosti vlada u Crnoj Gori obrazovanju u oblasti digitalnih vještina.

Kako je kazala, specifično za program u Crnoj Gori, Britanski savjet je razvio udžbenike, kako bi pomogao nastavnicima da obezbijede časove digitalnih vještina.

Ona je istakla da vjeruje da će se naslijeđe programa nastaviti decenijama.

"Nova generacija učenika sada će krenuti u visoko obrazovanje sa digitalnim vještinama i biće samouvjereni na rješavanje problema. Oni će biti usmjereni na rješavanje društvenih problema i stvaranje ekonomskog uspjeha države, a ne na uzroke društvenih podjela", rekla je Medoks.

Mandatar Dritan Abazović je ocijenio da je budućnost Crne Gore i obrazovanja u tome da se ide ka tehnološkom opismenjavanju.

"Mislim da su naši najmlađi dobili jednu šansu kakvu bi teško dobili da nemamo podršku međunarodnih partnera", rekao je Abazović.

Abazović je istakao da je ubijeđen da su oni to iskoristili.

"Što će značiti motiv više i za međunarodne partnere da nas podrže dalje u ovakvim projektima, ali i dati jednu obavezu Vladi Crne Gore da još snažnije podržava opismenjavanje, tehnološki razvoj, informaciono društvo i da to Crna Gora treba koristiti kao jednu komparativnu prednost", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, ne nedostaje ideja, kreacija, dobre energije i to je drugo i napredno lice Crne Gore, koje vidi sebe rame uz rame sa razvijenim svijetom.

Direktor Britanskog savjeta za Zapadni Balkan, Piter Braun, kazao je da je cilj programa unapređenje digitalne pismenosti i da se pomogne mladim ljudima da razvijaju vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema.

Braun je istakao da je to najveći program u oblasti obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

"Impresivan je, uključuje praktučno sve osnovne škole na Zapadnom Balkanu", kazao je Braun.

Kako je kazao, školama je obezbijeđeno preko 100 hiljada mikrobimova.

"Ukupan budžet je bio deset miliona funti. To je značajna investicija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Braun. On je dodao da se vidi kako program svakom djetetu, u urbanim i ruralnim područjima, pruža prililiku da uče na inkluzivan način.

"Svi znamo da je pandemija imala uticaja na kompletnu generaciju djece u smislu obrazovanja, naši partneri Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore su bili izvanredni u prilagođavanju programa zajedno sa nama, kako bi se svoj djeci pružila prilika da imaju pristup digatalnim platformama i alatkama", rekao je Braun.

Uprkos izazovima, prema riječima Brauna, takvi programi predstavljaju priliku da su podstakne inovacije i digitalizacija u sektoru obrazovanju.

Bonus video: