Moguć još jedan organizovani dolazak ukrajinskih izbjeglica

Osim integracije ukrajinske djece u crnogorsko školstvo, zabrinjavavajući i problem zdravstvenog osigranja i zapošljavanja Ukrajinaca koji žele da ostanu u Crnoj Gori

5586 pregleda 6 komentar(a)
Juče u hotelu "Bijela rada", Foto: Jadranka Ćetković
Juče u hotelu "Bijela rada", Foto: Jadranka Ćetković

Postoji mogućnost za još jedan organizovani dolazak ukrajinskih izbjeglica u Crnu Goru.

To je juče saopštila otpravnica poslova Ambasade Ukrajine Natalija Fialke, koja je sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke i šefom kancelarije UNHCR-a Žan Iv Bušardi u Bijelom Polju boravila u posjeti izbjeglicama iz Ukrajine, koji su smješteni u hotelu “Bijela rada”. Od 14 hiljada ukrajinskih izbjeglica koje su od početka ruske agresije na ovu državu, stigle u Crnu Goru, polovina je ostalo.

Fialke je istakla da, osim integracije ukrajinske djece u crnogorsko školstvo, zabrinjavavajući i problem zdravstvenog osigranja i zapošljavanja Ukrajinaca koji žele da ostanu u Crnoj Gori.

“Problem integracije ukrajinske djece u školstvo je izuzetno težak posebno u primorskim opštinama, gdje se nalazi najveći broj ukrajinskih izbjeglica. Do kraja školske godine djeca se upisuju, ali će taj problem biti aktuelizovana naredne školske godine, kada djeca koja ostanu ovdje, budu htjela da se upišu u škole, naročito u vrtiće, koji su prebukirani".

Natalia Fialke
Natalia Fialkefoto: Jadranka Ćetković

Ona je kazala da o tom pitanju aktivno razgovaraju sa Vladom Crne Gore.

“Zakonske prepreke ne postoje i sva djeca koja su izrazila želju da se upišu u škole, su upisana. Jedina objektivna prepreka je prebukiranost obrazovnih ustanova. Mi ćemo pokušati da nađemo rješenje do kraja ljeta, jer je veliki broj ukrajinske djece koja bi željela da redovno pohađaju crnogorske škole. Zajedno sa Vladom, Privrednom komorom i međunarodnim organizacijama tražimo mogućnost zapošljavanja Ukrajinaca u Crnoj Gori, da se ne bi oslanjali ili čekali pomoć od države i dobrih ljudi. Našoj ambasadi se već obraćaju organizacije koje traže posao pred početak turističke sezone i neki od Ukrajinaca su već dobili posao”, kazala je Fialke. Fialke je još jednom izrazila zadovoljnstvo izbjeglica boravkom u Bijelom Polju.

“Bijelo Polje je pokazalo da je kao multikulturalna sredina spremna da da podršku Ukrajincima u ovom teškom trenutku. Naše izbjeglice se suočavaju sa velikim stresom poslije rata u Ukrajini, ali osjećaju podršku koju im pružaju crnogorska Vlada i Opština. Mi zajedno sa Vladom činimo sve napore da se svi Ukrajinci u Crnoj Gori osjećaju kao u svojoj kući”, kazala je Fialke.

Džudi Rajzing Rajnke
Džudi Rajzing Rajnkefoto: Jadrankla Ćetković

"Ovdje smo u razgovoru sa nedužnim ljudima, nedužnim žrtvama besoomučnog rata, onog što su Rusi proizveli, a rezultat toga su ljudi iza nas. Crna Gora je pokazala ljudsku stranu pružajući pomoć", kazala je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Žan Iv Bušardi je kazao da postoji značajan broj ukrajinskih izbjeglica kojima je potrebna neposredna i dugoročna pomoć uključujući smještaj, hranu, odjeću, obrazovanje, psihosocijalnu pomoć i podršku u samodrživosti.

Bonus video: