Slučaj počasnog državljanstva Dorotee Ljumović - tehničko osoblje naučni interes

Dorotea Ljumović, koja je u avgustu prošle godine primljena u crnogorsko državljanstvo kao osoba od posebnog značaja za državu, od juna 2020. zaposlena je u Ministarstvu ekologije po ugovoru o djelu i to na poslovima koji se odnose na tehničku podršku u vršenju inspekcijskog nadzora

14474 pregleda 7 komentar(a)
Počasno državljanstvo tražili za administrativno osoblje, angažovano po ugovoru o djelu: Ministarstvo ekologije, Foto: BORIS PEJOVIC
Počasno državljanstvo tražili za administrativno osoblje, angažovano po ugovoru o djelu: Ministarstvo ekologije, Foto: BORIS PEJOVIC

Inženjerka arhitekture Dorotea Ljumović, koja je u avgustu prošle godine dobila počasno crnogorsko državljanstvo, angažovana je po ugovoru o djelu od 15. juna 2020. u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma, i to na poslovima koji se odnose na tehničku podršku u vršenju inspekcijskog nadzora.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Ljumović je dobila počasno državljanstvo na predlog premijera Zdravka Krivokapića, jer se, kako je to saopšteno u dokumentaciji, radi o osobi od značaja za “naučni i ekonomski interes Crne Gore”.

Prema prvom ugovoru o djelu, koji je Centar za građansko obrazovanje dobio shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, Ljumović je radni angažman trebalo da završi 31. decembra 2020. “Vijesti” su ranije pitale Ministarstvo u vezi sa tim na kojim je poslovima raspoređena i koji je interes države da dobije počasno državljanstvo, ali iz tog resora nije odgovoreno.

Novo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na čijem čelu je Ratko Mitrović, u februaru 2021. potpisuje sa Ljumović novi ugovor o djelu do 31. jula te godine. Njena plata, prema dokumentima, iznosi 600 eura.

Naknadno, Mitrović u aprilu prošle godine sa Ljumović potpisuje aneks ugovora o djelu i raspoređuje je na drugo radno mjesto sa istom platom, a u opisu posla joj je “obavljanje-administrativno tehničkih poslova u Direktoratu glavnog državnog arhitekte”. Prema aneksu, radi se o periodu od 3. maja do 31. jula 2021. Taj dokument je potpisan u aprilu prošle godine.

Drugi aneks ugovora o djelu Mitrović i Ljumović potpisuju julu prošle godine i odnosi se na period od 3. maja prošle do 31. januara ove godine.

Posljednji aneks potpisan je 28. januara 2022. i predviđa da ugovor važi od 3. maja prošle do 31. jula ove godine.

Saradnik na programima u CGO Damir Suljević kazao je “Vijestima” podsjeća da je Ljumović “prijem u državljanstvo omogućen iz razloga koji odgovaraju ekonomskim i naučnim interesima države, a sve u cilju ostvarivanja uslova za rad na inspekcijskim poslovima”.

”Međutim, treba ukazati na to da gospođa Ljumović u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ranije Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ostvaruje angažman još od juna 2020. godine, i priroda njenog angažmana se nije mijenjala. Zato je nejasno koji su to objektivni interesi sada presudili da ona bude primljena u državljanstvo na ovaj način. Takođe, nejasan je i sadržaj uslova za ovu vrstu rada na inspekcijskim poslovima, za čije ispunjenje je državljanstvo bilo od suštinskog značaja”, ističe Suljević.

Suljević
Suljevićfoto: CGO

Prema njegovim riječima, CGO je i ranije isticao da postoje nedostaci u obrazloženjima ovih rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a “oni su vidljivi u ovom slučaju”.

”Naime, iako se u rješenju, između ostalog, prijem u državljanstvo objašnjava i naučnim interesom države, iz samog rješenja, a i naknadno dostavljenih ugovora CGO od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zaključujemo da se radi o diplomiranoj inženjerki arhitekture. To svakako, kao i opis poslova koje ona obavlja, a koji primarno podrazumijevaju tehničku podršku u sprovođenju nadzora, ne može opravdati naučni interes države u konkretnom slučaju. Stoga se i otvara pitanje odgovornosti onih koji ovaj institut tzv. počasnog državljanstva koriste da bi ostvarili neke partikularne interese umjesto da se isključivo to koristi u najvišem državnom interesu”, zaključuje Suljević.

Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva ekologije obratio se zahtjevom resoru Mitrovića za prijem Ljumović u crnogorsko državljanstvo “u cilju sticanja uslova za rad na inspekcijskim poslovima”. Nakon toga, Ministarstvo je dostavilo mišljenje Krivokapiću.

To stoji u rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 3. avgusta prošle godine, a koje je CGO ranije dobio na osnovu Zakona o SPI.

Član 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da “lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore izuzetno može steći državljanstvo prijemom”.

Bonus video: