Nekoliko savjeta za sočna jela sa roštilja

AROMA, CITY marketi i CONTO diskonti vas pozivaju da na otvorenom roštilje koristite samo na mjestima namijenjenim za tu svrhu.

39355 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Vedri i sunčani dani za prvomajske praznike odličan su preduslov da slobodno vrijeme iskoristimo na najbolji mogući način, a to je u druženju sa prijateljima i porodicom. Već je tradicija da tokom ovih praznika, planiramo putovanje ka nekoj interesantnoj destinaciji, odlazak na selo ili ćemo uz kafu i čašu vina uživati negdje pored mora. Opcija je mnogo ali jedna je neizostavna. Roštiljanje sa prijateljima!

Krajnje je vrijeme da se iz špajza ili ostave izvade roštilji, pažljivo očiste, potraže recepti za sosove, marinade, salate, razmisli gdje kupiti komad dobrog mesa i svježeg povrća, pa sezona druženja i dobrog raspoloženja uz roštilj može da počne. Svi imamo nekoliko recepata i trikova po kojima su naša jela sa roštilja prepoznatljiva, ali uvijek ima nešto što može da ga učini još boljim i sočnijim. Evo nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoć.

Detaljno očistiti roštilj

Bez obzira koju vrstu roštilja koristite važno je da ga detaljno očistite od prašine i nečistoća. Posebnu pažnju posvetiti ploči i rešetkama koje treba temeljno prebrisati kako prilikom korišćenja hrana ne bi poprimila ukus čađi ili zagorjele hrane. Ukoliko je roštilj na struju provjerite da li su kablovi u redu i poteciometar za temperaturu ispravan. Pribor koji ide uz roštilj kao što su hvataljke, mrežice za pečenje ribe i štapići za ražnjiće, takođe detaljno oprati te staviti u čistu posudu kako bi bili spremni za korišćenje.

Nabavka namirnica

Unaprijed pripremite recepte i listu namirnica za kupovinu. Takođe trebalo bi pripremiti procjenu potrebnih količina jer često nekih namirnica kupimo više nego što nam je potrebno. Pored toga, za dobar roštilj odabir kvalitetnog svježeg mesa, kobasica, ćevapa i drugih mesnih prerađevina je ključan. Zato dobri poznavaoci roštilja sa posebnom pažnjom pristupaju kupovini mesa. AROMA, CITY marketi i Conto diskonti su se pobrinuli da za predstojeće prvomajske praznike u Domaćoj mesari nađete veliki izbor visokokvalitetnog svježeg mesa na mjeru. Ukoliko vam je jednostavnije da kupite već zapakovano meso, u svim većim AROMA i CITY marketima možete naći pakovanja šnicli, ćevapa, pljeskavica ili kobasica koji su spremne za roštilj.

Marinada i začinsko bilje

Mariniranje mesa je jednako važno kao i način pečenja na roštilju. Najbolje je dan ranije kupiti meso i marinirati te ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Sat ili dva prije pripreme treba ga izvaditi iz frižidera jer bi uslijed velike temperaturne razlike nakon grilovanja bilo suvo i oporo. Prije nego se položi na roštilj potrebno je sa mesa skinuti višak marinade, posebno ako sadrži ulje. Da bi meso dobilo još ljepšu teksturu od svježeg začinskog bilja (ruzmarina, korijandera i peršuna) napravite metlicu. Bilje umočite u malo maslinovog ulja i povremeno premažite dok je na roštilju. Ukoliko je meso stajalo u ljutoj marinadi veća je vjerovatnoća da će brzo zagorite pa je potrebno pažljivo pratiti proces grilovnja.

Aroma
foto: Aroma

Grilovanje povrća

Koje god povrće izaberete nije potrebno da ga prije grilovanja posipate uljem, jer će onda biti meko i time gubi svoj prepoznatljiv ukus. Da bi povrće bilo hrskavo dovoljno je da se sa obje strane griluje po dva do tri minuta. Ukoliko spremate patlidžane ili tikvice, pola sata prije grilovanja isjecite ih na tanje kolutove i posolite. Neposredno prije pripreme papirnim ubrusom skinite višak tečnosti i položite na tople rešetke grila. Nakon prženja nemojte ih stavljati u posude sa poklopcem već na veći oval kako bi zadržali čvrstoću i lijepu teksturu.

AROMA, CITY marketi i CONTO diskonti vas pozivaju da na otvorenom roštilje koristite samo na mjestima namijenjenim za tu svrhu. Čuvajmo prirodu i ostavimo uredan prostor nakon druženja kako bi sačuvali okolinu i nekoj novoj družini omogućili da uživa u roštiljskim čarolijama.

Uživajte u predstojećim praznicima uz dobro raspoloženje i ukusna jela sa roštilja!

Vaša Domaća mesara!