Tomanović: Pojačana seizmološka aktivnost u cijelom regionu, biti na oprezu i pratiti procedure

"Sama Crna Gora, kao i region, spada u izuzetno trusna područja, naročito njen južni dio, to jeste priobalni dio i njegovo zaleđe. Zemljotresi su naša realnost i oni će se svakako događati u budućnosti”, kaže Tomanović

30750 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na nama je da budemo odgovorno društvo, da poštujemo propisane procedure i standarde i to je jedini način prevencije usljed nekog budućeg jačeg zemljotresa.

To je poručila načelnica Odsjeka za analizu i obradu podataka u Zavodu za seizmologiju Milena Tomanović, komentarišući za “Vijesti” nedavni zemljotres kod Stoca u Bosni i Hercegovini, dešavanja u prethodnom periodu u regionu - u Hrvatskoj, Albaniji.

”Generalno, cijeli region unazad nekoliko godina pokazuje pojačanu seizmičku aktivnost, te zemljotres kod Stoca samo potkrepljuje činjenicu da živimo u seizmički aktivnim prostorima, koji se periodično aktiviraju i generiraju zemljotrese koji mogu imati značajne do razarajuće efekte na povšini, kao što smo to vidjeli kod potresa u Albaniji, Hrvatskoj i BiH”, dodala je Tomanović.

Ona je pojasnila da zemljotres kod Stoca pripada seizmogenoj zoni koja se i u prošlosti aktivirala, generišući potrese jačine do šest jedinica Rihterove skale.

”Uticaj ovog zemljotresa na područje Crne Gore može se ogledati samo kroz prenošene seizmičke energije na prostor Crne Gore zbog male prostorne distance, kojoj su građani svjedočili prethodnih dana usljed češćeg podrhtavanja tla. Sama Crna Gora, kao i region, spada u izuzetno trusna područja, naročito njen južni dio, to jeste priobalni dio i njegovo zaleđe. Zemljotresi su naša realnost i oni će se svakako događati u budućnosti”, kaže Tomanović.

Ona ističe da bi se moguće posljedice umanjile na minimum, moramo živjeti u skladu sa prirodom i poštovati zakone i normative predviđene za gradnju u seizmički aktivnim prostorima.

”Postoji niz mjera, dokumenata i regulativa koje su urađene za ublažavanje potencijalnih šteta od zemljotresa među kojima su: karte seizmičkog hazarda, tehnički normativi za projektovanje i gradnju u seizmički aktivnim oblastima, strategije i akcioni planovi za smanjenje rizika od zemljotresa, Nacionalni i lokalni planovi zaštite i spašavanja od katastrofa i drugi”, navela je Tomanović.

Zemljotres od 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak, u 23 sata i sedam minuta, istočni dio Hercegovine, a osjetio se i u regionu.

U Stocu je, kada se stijena obrušila na kuću u kojoj je živjela sa roditeljima, poginula djevojka stara 27 godina. Njeni roditelji su zadobili lakše povrede.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković proglasio je stanje prirodne nesreće, a velika šteta pričinjena je i u Ljubinju, Čapljini. Grad Petrinju u Hrvatskoj 28. decembra 2020. godine zadesio je zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihterovoj skali. U zemljotresu je poginulo sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja devojčica, a materijalna šteta bila je ogromna.

Zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale dogodio se u novembru prošle godine na području Drača u Albaniji, 34 kilometra sjeverozapadno od Tirane. U tom zemljotresu poginulo je 49 osoba.

Bonus video: